Jag har alltid lagat mat och bakat, jag gillar att botanisera i kokböcker, leta recept, prova och lära mig nya saker. Intresset kommer från mina föräldrar då jag och min lillebror fick lära oss i unga år att hjälpa till i köket. I början var det mest för att få slicka skålen med sockerkakssmeten, men efterhand lärde vi oss mer och mer och våra föräldrar uppmuntrade oss att utvecklas.
Numera lagar jag mat och bakar både för att jag själv gillar det och njuter av att fixa och dona i köket, men även för att kunna ge min familj bra mat utan en massa tillsatser och onödigt socker. Jag väljer hellre att göra saker från grunden än att göra snabbversioner på halvfabrikat. Med planering och en hjälpsam familj tar det oftast inte mycket längre tid att göra det från grunden än att ta den snabba vägen.
Lite statistik
Recept | Antal |
---|---|
Alla hjärtans dag | 3 |
Barnvänligt | 14 |
Bröd | 143 |
Efterrätt | 105 |
Förrätt | 11 |
Godis | 4 |
Husmanskost | 19 |
Jul | 51 |
Kakor | 146 |
Maträtter | 395 |
Mellanmål | 13 |
Midsommar | 5 |
Påsk | 10 |
Sylt & saft | 24 |
Tillbehör | 69 |
Tårtor | 16 |
Bloggen startade i december 2018 efter längre funderingar om hur jag ville dokumentera den mat vi i familjen lagar och bakar som våra döttrar i framtiden kan ta över och föra vidare. I grunden finns ett material med recept som jag har samlat ihop från min och min frus släkt och en hel del från olika tidningar. Jag ville presentera recept med bilder som jag själv hade fotograferat och jag började först föra över de recept jag hade liggande från en julblogg jag hade ett tag. Från början var bloggen mest till för mig, vår familj och några vänner som jag delade en del recept med. Men fler och fler började uppmärksamma recepten jag postade och när jag skaffade Instagram som kopplades till bloggen blev följarna fler.
Recepten som jag postar kommer antingen från den receptsamling jag har sparat från släkten eller från tidningar, tv program eller hemsidor. Om receptet kommer från nätet postar jag alltid länk till ursprungsinlägget, om det kommer från en kokbok postar jag information om vilken bok det gäller. Alla bilder som visas i inläggen och på mitt Instagram konto är fotograferade av mig.
Starten av bloggen var blygsam med bara 25 recept under 2018, 2019 blev det en markant ökning av inlägg då jag mer aktivt började leta nya recept att prova och lära mig mer om matlagning och bakning. Jag gjorde även en djupdykning i brödets underbara värld och testade att baka allt från barkis via frallor och croissanter till surdeg i olika varianter och smaker. 2020 och 2021 fortsatte i samma stil med fokus på matlagning, bröd och en hel del pajer, testade göra mer saft och sylt och använde jordgubbar och rabarber i många recept.
Inför 2022 fanns en del recept sparade som skulle provas och så ska jag ta tag i att börja försöka göra egna recept på bröd. Fokus numera är bröd, maträtter och mer nyttiga alternativ och bort från småkakor, godis och andra sötsaker. Det blev inte lika många recept som jag hade planerat under 2022, mycket beror på att familjen numera vill ha lite favoriter till helgmiddagarna och en nystart med nytt jobb nu under hösten 2022. Första delmålet var att komma över 700 recept under 2022 och det gjorde jag rätt tidigt på året men efter det har farten avtagit lite. Jag bakar och lagar lika mycket mat som innan, bara det att jag använder inte så många nya recept för tillfället.
2023 innebar inte någon större förändring i mitt fokus, kanske att jag ska börja lite mer med bröd och då surdegsbröd i övrigt blir det maträtter som får huvudfokus och minskat fokus på sötsaker som småkakor och godis. Jag köpte en baguetteplåt under året som gick som jag ska använda lite mer och jag har fortfarande rätt många recept som jag har sparat för att prova senare. Jag har även planerat att spara ner recepten som jag skriver här i det dokument som är grunden till de första recepten jag postade här, så i framtiden kommer döttrarna få både denna blogg att ta över och även ett material med recept att spara och hämta inspiration från.
Då skriver vi 2024 och fokus kommer inte att skifta utan fokus ligger på matlagning och bakning. Jag lagar lika mycket mat och bakar lika mycket som under 2021, 2022 och 2023 men familjen är mer och mer delaktig och önskar vilken mat jag ska laga eller vad jag ska baka. Barnen deltar mer och mer i matlagningen vilket jag älskar och är den sak som alltid har varit huvudmålet. Det är hela tiden på deras villkor och om de vill vara med får de gärna vara det, jag tvingar inte dem att vara med om de inte vill. Tvång leder bara till sura miner och barn som vänder alla taggar utåt, då berömmer jag hellre när de själv tar steget och vill vara med. De vet alltid att de gärna får vara med om de vill.
Etiketterna som jag använder i inläggen gör att jag kan samla recept som innehåller en viss ingrediens eller som tillagas/bakas på ett speciellt sätt. Just nu finns det 929 recepten som finns i bloggen. I sidolisten finns det en sammanställning av samtliga kategorier jag har upplagda och ett månadsarkiv. Här nedanför kommer alla etiketterna i bokstavsordning (storleken på texten visar vilka etiketter som är mest använda).
etiketter i de