Historik

Jag har alltid lagat mat och bakat, jag gillar att botanisera i kokböcker, leta recept, prova och lära mig nya saker. Intresset kommer från mina föräldrar då jag och min lillebror fick lära oss i unga år att hjälpa till i köket. I början var det mest för att få slicka skålen med sockerkakssmeten, men efterhand lärde vi oss mer och mer och våra föräldrar uppmuntrade oss att utvecklas.

Numera lagar jag mat och bakar både för att jag själv gillar det och njuter av att fixa och dona i köket, men även för att kunna ge min familj bra mat utan en massa tillsatser och onödigt socker. Jag väljer hellre att göra saker från grunden än att göra snabbversioner på halvfabrikat. Med planering och en hjälpsam familj tar det oftast inte mycket längre tid att göra det från grunden än att ta den snabba vägen.

Lite statistik

ReceptAntal
Alla hjärtans dag3
Barnvänligt14
Bröd141
Efterrätt105
Förrätt11
Godis4
Husmanskost 19
Jul51
Kakor 143
Maträtter 367
Mellanmål 13
Midsommar 5
Påsk10
Sylt & saft 23
Tillbehör 64
Tårtor 16
Statistik på recepten just nu

Bloggen startade i december 2018 efter längre funderingar om hur jag ville dokumentera den mat vi i familjen lagar och bakar som våra döttrar i framtiden kan ta över och föra vidare. I grunden finns ett material med recept som jag har samlat ihop från min och min frus släkt och en hel del från olika tidningar. Jag ville presentera recept med bilder som jag själv hade fotograferat och jag började först föra över de recept jag hade liggande från en julblogg jag hade ett tag. Från början var bloggen mest till för mig, vår familj och några vänner som jag delade en del recept med. Men fler och fler började uppmärksamma recepten jag postade och när jag skaffade Instagram som kopplades till bloggen blev följarna fler.
Recepten som jag postar kommer antingen från den receptsamling jag har sparat från släkten eller från tidningar, tv program eller hemsidor. Om receptet kommer från nätet postar jag alltid länk till ursprungsinlägget, om det kommer från en kokbok postar jag information om vilken bok det gäller. Alla bilder som visas i inläggen och på mitt Instagram konto är fotograferade av mig. 

Starten av bloggen var blygsam med bara 25 recept under 2018, 2019 blev det en markant ökning av inlägg då jag mer aktivt började leta nya recept att prova och lära mig mer om matlagning och bakning. Jag gjorde även en djupdykning i brödets underbara värld och testade att baka allt från barkis via frallor och croissanter till surdeg i olika varianter och smaker. 2020 och 2021 fortsatte i samma stil med fokus på matlagning, bröd och en hel del pajer, testade göra mer saft och sylt och använde jordgubbar och rabarber i många recept.

Inför 2022 fanns en del recept sparade som skulle provas och så ska jag ta tag i att börja försöka göra egna recept på bröd. Fokus numera är bröd, maträtter och mer nyttiga alternativ och bort från småkakor, godis och andra sötsaker. Det blev inte lika många recept som jag hade planerat under 2022, mycket beror på att familjen numera vill ha lite favoriter till helgmiddagarna och en nystart med nytt jobb nu under hösten 2022. Första delmålet var att komma över 700 recept under 2022 och det gjorde jag rätt tidigt på året men efter det har farten avtagit lite. Jag bakar och lagar lika mycket mat som innan, bara det att jag använder inte så många nya recept för tillfället.

2023 innebar inte någon större förändring i mitt fokus, kanske att jag ska börja lite mer med bröd och då surdegsbröd i övrigt blir det maträtter som får huvudfokus och minskat fokus på sötsaker som småkakor och godis. Jag köpte en baguetteplåt under året som gick som jag ska använda lite mer och jag har fortfarande rätt många recept som jag har sparat för att prova senare. Jag har även planerat att spara ner recepten som jag skriver här i det dokument som är grunden till de första recepten jag postade här, så i framtiden kommer döttrarna få både denna blogg att ta över och även ett material med recept att spara och hämta inspiration från.

Då skriver vi 2024 och fokus kommer inte att skifta utan fokus ligger på matlagning och bakning. Jag lagar lika mycket mat och bakar lika mycket som under 2021, 2022 och 2023 men familjen är mer och mer delaktig och önskar vilken mat jag ska lag eller vad jag ska baka. Barnen deltar mer och mer i matlagningen vilket jag älskar och är den sak som alltid har varit huvudmålet. Det är hela tiden på deras villkor och om de vill vara med får de gärna vara det, jag tvingar inte dem att vara med om de inte vill. Tvång leder bara till sura miner och barn som vänder alla taggar utåt, då berömmer jag hellre när de själv tar steget och vill vara med. De vet alltid att de gärna får vara med om de vill.

Etiketterna som jag använder i inläggen gör att jag kan samla recept som innehåller en viss ingrediens eller som tillagas/bakas på ett speciellt sätt. Just nu finns det 743 etiketter i de 890 recepten som finns i bloggen. I sidolisten finns det en sammanställning av samtliga kategorier jag har upplagda och ett månadsarkiv. Här nedanför kommer alla etiketterna i bokstavsordning (storleken på texten visar vilka etiketter som är mest använda).

1-2-3 lag 7 sorters kakor 56kilo.se A Bite of Bitting Ädelost Aftonbladet Äggnudlar Äggula Äggvita Al dente Alexander lagar mat Alexanderlagarmat Alexandra Larsson Älg Älgfärs Alkoholfritt vin Alkoholfritt vitt vin Allagodting Alla hjärtans dag Allas Allt i en form Allt om mat Älskar att baka Amandas bakblogg Amyspieceofacake Ananas Anis Ankägg Ankarsum Anna Braw Ansjovis Apellgården Apelsin Apelsinsaft Apelsinzest Apotekarnes Äppelcidervinäger Äppelmust Äppelpaj Äpple Arla Aroma Åse Falkman Fredrikson Asiatisk mat Ättika attlevasunt.se Aubergine Bacon Baconost Baguette Baguetteplåt Baka i form Baka i långpanna Baka i springform bakalite.se Baka med Frida Bake witk Jack bakingbabies.se Baktokig Ballingslöv Balsamvinäger Bambi Bambuskott Banan Bara en kaka till Barbequesås Barkis Barnvänligt Basilika Basrecept BBQLovers.se Béchamelsås Billigt Birgitta Rasmusson Biscotti Biskvi Bittermandel Björnbär Blåbär Blåbärspaj Blandsaft Blomkål Bolognese Bong Touch of Taste Brinkenbakar Brioche Broccoli Bröd Brödform Brödkakor Brödkrydda Bröd på bakpulver Bröd på plåt Brostorps gårdsmejeri Brunch Brytbröd Bucatini Budapest Bullar Butterkaka Buttermilk by blondie Cake by Mary Camilla Hamid Carina Larsson Cashewnötter Catarina König Cayenne Cheddar Cheesecake Chiafrön Chili flakes Chilisås Chocolate chip cookies Choklad Chokladboll Chokladfluff Choklad för själen Chokladganache Chokladkaka Chokladtårtbotten Citron Citronzest City gross Claus Holm Coop Cornflakes Cornichons Creme bonjour Crème fraiche Curry Dagarna på Åkerdala Daniel Lindeberg Dansukker Dante Zia Déglacera Det är baksidan som räknas Dijonsenap Dill Dinkelmjöl Discovery Dragon Dubbelpanering Duchesspotatis Durumvete Efterrätt Efterrätt övrigt Eget recept Elina & Mickes mat Elisabeth Johansson Elle Emma Wahlby Jonsson Enbär Enkelt En smaksak Ethan Chlebowski Facebookgrupper Fågel Falukorv Fänkål Färga ägg Farinsocker Färska champinjoner Färsk ingefära Färskost Färsk pasta Festmåltid Fetaost Fika Filmjölk Finland Fisk Fisksås Fläderblommor Fläskfilé Fläskkarré Fläskkotlett Fläskytterfilé Flätat bröd Florsocker Focaccia Foodfolder Fördeg Formfranska Förrätt Frallor Franska örter Fransk maräng Fredriks fika Fridas bakblogg Frilandsgurka Friterat Fröknäcke Frostrosor Frukost Gabriel Jonsson Garam masala Gelé Gelésocker Gjutjärnsgryta Glada hemmakockars mat Glasyr Glutenfritt Godare Godis GoGreen Gomorron Sverige Göteborgsposten Gourmettjejen Go´kväll Gräddfil Gräddost Gräddsås Grahamsmjöl Gräslök Grekisk yoghurt Grillat Grötris Gunilla Lindeberg Gurkmeja Hackad mandel Hallon Hallongrädde Hallonpaj Hamburgare Hannas bageri Hårda kakor Hasselnötter Havregryn Heavenly cupcake Hebe.se Helan Shabani Hela Sverige bakar Helene Wikell Helen J Holmberg Hel kyckling Hemgjord pasta Hemmakockan Jonas Jacobsen Hemmets Journal hemtrevligt.se Herbes de Provence Hilda Kirkoff Hjort Hjorthornssalt Hoagie rolls Högrev Högtider Hoisinsås Homemade Stockholm Honung Höstmat Husmanskost ICA IKEA I Köket med Anders Ingelsta Kalkon Inköpslistan.se Inläggning Innanlår Iransk mat och lite till Isabella Morrone Isabelle Cornelia Italienskpizza.se Italienskt Japan Japansk soja Jäskorg Jäs över natten i kylskåp Jäs över natten i rumstemperatur Jäst över natten Jennys matblogg Jesper Långström Johanna Toftby Johan Sörberg Jonnha Hagenlöf Arabi Jordgubbar Jordgubbspaj Jordnötter Jul Julmust Julskinka Kaffe Kakao Kakburken Kaklycka med Hilda Kakor Kalkon Kalkonbacon Kalkonbröstfilé Kalkonfärs Kall degvätska Kall mat Kall sås Kallvispad Kålrot Kalvfärs Kanel Kanelbullar Kanelstång Kantareller Karamelliserad Kardemumma Karlsbaderdeg Karl XV:s kringlor Kassler Kenny Jakobsson Kent Söderlund Kidneybönor Kina Kinesisk soja kit.se Kladdkaka Klara och magen Klyftpotatis Knäckebröd Knäcktratt Kokaihop Koka saft köket.se Kokos Kokosmjölk Kökspigan i Bergslagen Kolakaka Kompott Kondiskaka Konserverade tomater Koriander Kornmjöl Korv Korvbröd Kött Köttbullar Köttfärs Köttfärssås Kött övrigt Kringlor Kristyr Kronfågel Kronjäst Kryddburken.se Kryddnejlika Kryddpeppar Kryddpepparkorn Kummin Kungsörnen Kvalimat.dk Kycklingbacon Kycklingfärs Kycklingfilé Kycklinglårfilé L-thy Ladykatt Lagerblad Lågtempererat Laktosfritt Lamm Land Landleys kök Långkok Långpannans lov Lantmännen Lasagne Lätta goda recept Lättbakat Lättlagat Lax lchfarkivet.se Lemon curd Lena Söderström Limabacka kvarn Lime Limezest Limpa Lindas Bak- & matskola Lindasgoda Linfrö Lingon Lingonsylt Linnéa Seidel Linnéas skafferi Lisa Lemke Louise Johansson Lövbiff Lovelylife Lussebullar Lyckas med mat Lykasmedmat Lyxfika Madame Edith Made by Rebecka Magnus Johansson Maizena Majsstärkelse Mald ingefära Mald nejlika Mald pomerans Mammatrams Mandarinklyftor Mandelmassa Mandelmjöl Mandelspån Manitoba cream Maräng Margit Eliasson Marias mat Mari Bergman Marinerat kött Marley Spoon Marmelad Marsipan Martin Johansson Matdagboken Mathem Matinspo Matklubben Matlagning i långpanna Matlagningsknep Matmagasinet Mat med Karro Matpaj matplatsen.se Maträtt Matro Matskafferiet Maud Onnermark Mejram Mellangrädde Mellanmål Mellis Mellisdags Mexiko Mia Öhrn Michael Hoffman Michela Chiappa Midsommar Minimajs Mitt kök Mjölkchoklad Mjölkchokladfluff Mjölkstuvad Mjuka kakor Mjukost Mjuk pepparkaka Monika Ahlberg Monikas vardagsmat Mördeg Mörk choklad Mormors recept Morötter Mousse Mozzarella Muffins Muffinsform Muscovadosocker Muskotnöt My kitchen stories Mysweet.nu mytaste.se Nadjaskitchen.se Napolitansk pizza Natriumbensoat Nigella Lawson Niiinis kitchenlife Nils Emil Ahlin Nonna Italia Nordic Ware Nordic Wellness Norrmejerier Nötkött Nudlar Nyår Nybergs deli Nyhetsmorgon Nypotatis Nyttigt Old el Paso Oregano Örtsalt Ostronsås Ostsås Övriga bröd P4 Meny Paj Palsternacka Pancetta Panerat Panko Pannbiff Pannkakor Papardelle Paprika Paprikapulver Parfait Parmesan Påsk Pasta Pasta Alfredo Pastasallad Pastasås Paul Hollywood Pecorinio Pelati Pelle Johansson Pepparkakshuset Pepparkakskrydda Pepparrot Per Morberg Pernilla Lundin Persilja Pesto Petersborgs gård Pias skafferi Pickles Picknick Pinjenötter Pinocciotårta Pizza Pizzadeg Plura Polarbröd Polly Pomeransskal Porter Portionsform Potatis Potatisgratäng Potatismjöl Potatismos Prinsesstårta Prosciutto Puffat ris Pulled pork Purjolök Pyssel Rabarber Rabarberpaj Rådjur Rågsikt Räkor Rapsolja Råsocker recept.se Receptbloggen Recepten.se receptfavoriter.se Regnbåge Rester Risnudlar Risvinäger Röda vinbär
sv_SESwedish