Historik

Jag har alltid lagat mat och bakat, jag gillar att botanisera i kokböcker, leta recept, prova och lära mig nya saker. Intresset kommer från mina föräldrar då jag och min lillebror fick lära oss i unga år att hjälpa till i köket. I början var det mest för att få slicka skålen med sockerkakssmeten, men efterhand lärde vi oss mer och mer och våra föräldrar uppmuntrade oss att utvecklas.

Numera lagar jag mat och bakar både för att jag själv gillar det och njuter av att fixa och dona i köket, men även för att kunna ge min familj bra mat utan en massa tillsatser och onödigt socker. Jag väljer hellre att göra saker från grunden än att göra snabbversioner på halvfabrikat. Med planering och en hjälpsam familj tar det oftast inte mycket längre tid att göra det från grunden än att ta den snabba vägen.

Lite statistik

ReceptAntal
Alla hjärtans dag3
Barnvänligt14
Bröd143
Efterrätt105
Förrätt11
Godis4
Husmanskost 19
Jul51
Kakor 145
Maträtter 375
Mellanmål 13
Midsommar 5
Påsk10
Sylt & saft 23
Tillbehör 64
Tårtor 16
Statistik på recepten just nu

Bloggen startade i december 2018 efter längre funderingar om hur jag ville dokumentera den mat vi i familjen lagar och bakar som våra döttrar i framtiden kan ta över och föra vidare. I grunden finns ett material med recept som jag har samlat ihop från min och min frus släkt och en hel del från olika tidningar. Jag ville presentera recept med bilder som jag själv hade fotograferat och jag började först föra över de recept jag hade liggande från en julblogg jag hade ett tag. Från början var bloggen mest till för mig, vår familj och några vänner som jag delade en del recept med. Men fler och fler började uppmärksamma recepten jag postade och när jag skaffade Instagram som kopplades till bloggen blev följarna fler.
Recepten som jag postar kommer antingen från den receptsamling jag har sparat från släkten eller från tidningar, tv program eller hemsidor. Om receptet kommer från nätet postar jag alltid länk till ursprungsinlägget, om det kommer från en kokbok postar jag information om vilken bok det gäller. Alla bilder som visas i inläggen och på mitt Instagram konto är fotograferade av mig. 

Starten av bloggen var blygsam med bara 25 recept under 2018, 2019 blev det en markant ökning av inlägg då jag mer aktivt började leta nya recept att prova och lära mig mer om matlagning och bakning. Jag gjorde även en djupdykning i brödets underbara värld och testade att baka allt från barkis via frallor och croissanter till surdeg i olika varianter och smaker. 2020 och 2021 fortsatte i samma stil med fokus på matlagning, bröd och en hel del pajer, testade göra mer saft och sylt och använde jordgubbar och rabarber i många recept.

Inför 2022 fanns en del recept sparade som skulle provas och så ska jag ta tag i att börja försöka göra egna recept på bröd. Fokus numera är bröd, maträtter och mer nyttiga alternativ och bort från småkakor, godis och andra sötsaker. Det blev inte lika många recept som jag hade planerat under 2022, mycket beror på att familjen numera vill ha lite favoriter till helgmiddagarna och en nystart med nytt jobb nu under hösten 2022. Första delmålet var att komma över 700 recept under 2022 och det gjorde jag rätt tidigt på året men efter det har farten avtagit lite. Jag bakar och lagar lika mycket mat som innan, bara det att jag använder inte så många nya recept för tillfället.

2023 innebar inte någon större förändring i mitt fokus, kanske att jag ska börja lite mer med bröd och då surdegsbröd i övrigt blir det maträtter som får huvudfokus och minskat fokus på sötsaker som småkakor och godis. Jag köpte en baguetteplåt under året som gick som jag ska använda lite mer och jag har fortfarande rätt många recept som jag har sparat för att prova senare. Jag har även planerat att spara ner recepten som jag skriver här i det dokument som är grunden till de första recepten jag postade här, så i framtiden kommer döttrarna få både denna blogg att ta över och även ett material med recept att spara och hämta inspiration från.

Då skriver vi 2024 och fokus kommer inte att skifta utan fokus ligger på matlagning och bakning. Jag lagar lika mycket mat och bakar lika mycket som under 2021, 2022 och 2023 men familjen är mer och mer delaktig och önskar vilken mat jag ska laga eller vad jag ska baka. Barnen deltar mer och mer i matlagningen vilket jag älskar och är den sak som alltid har varit huvudmålet. Det är hela tiden på deras villkor och om de vill vara med får de gärna vara det, jag tvingar inte dem att vara med om de inte vill. Tvång leder bara till sura miner och barn som vänder alla taggar utåt, då berömmer jag hellre när de själv tar steget och vill vara med. De vet alltid att de gärna får vara med om de vill.

Etiketterna som jag använder i inläggen gör att jag kan samla recept som innehåller en viss ingrediens eller som tillagas/bakas på ett speciellt sätt. Just nu finns det 750 etiketter i de 902 recepten som finns i bloggen. I sidolisten finns det en sammanställning av samtliga kategorier jag har upplagda och ett månadsarkiv. Här nedanför kommer alla etiketterna i bokstavsordning (storleken på texten visar vilka etiketter som är mest använda).

Zofias kök Zoégas Zeta Zeinas kitchen Ylvas bakverkstad Ylva Lindgren Yayas Worcestershiresås Wokgrönsaker Wexthuset Werners Gourmetservice Wallenbergare Vitvinsvinäger Vitpepparkorn Vitkål Vitfisk Vit choklad Vita bönor Vinia.se Vinia Vinäger Vin & matguiden Vilt Villa Sjöliden Viktväktarna Victorias provkök Vetemjöl special Vegetarisk Vattenkastanjer Varmjäst Världens mat Vaniljstång Vaniljpulver Vaniljkräm Vallmofrön Valerie Aflalo Våfflor Våfflansson Utflyktsmat Uppdaterat recept Uppdaterad bild Ulrica Grahl Ukraina Ugnstrull Ugnspannkaka Ugnsbakad falukorv TV4 Turkisk yoghurt Toves kök Tortellini Torsk Torrjäst Torkade aprikoser Tommy Myllymäki Tom kha Tomatpuré Toblerone Toast Tjolöholms gård Tjockkocken Tipo"00" Timjan tupp och tårta Timjan Tillbehör sallad Tillbehör övrigt Tillbehör efterrätt Tillbehör Tillagade i ugn Tidningen Hembakat Therése Mat & bak Thai Teriyaki Tekakslimpa Tekaka Tea Malmegård Taysta Tasteline Tårtmakerskan Tårtbotten 3 lika Tårtbotten Tårta Tareq Taylor Tareqs matresa Tangzong Tagliatelle Taco Systerlyster Syltsocker Syltlök Sylt & saft övrigt Sylt & saft Sylt Sweet things Sweet chilisås svt.se Sveriges nationaldag Svenskt kött Svenskodlade äpplen Svensk klassiker Svartvinbärsgelé Svarta vinbär Svagdricka Susie i köket Surdegsgott Surdeg Subwaybröd Stuvade grönsaker Strössel Stroganoff Srisachasås Spritsa Spiskummin Spenat Sparris Sötpotatis Sorbet Soppa Söndagsmiddag Sommarmat Soltorkade tomater Solrosfrö Solhaga Stenugnsbageri Sofias godsaker Sockerrus Sockermassa Sockerkaka Sockerärtor Snittar Snabblagat Smulpaj Smörkräm Smörgåstårta Smördeg Smoothie Smaskens Smarrig.tv Småkakor Skorpor Skinkstek Skinka Skillnadens trädgård Skav Skånska Dagbladet Skållning Skållad mandel Skaldjur Skagenröra Sirap Simon Kafi Sill Shinelikeapearl Sesamolja Sesamfrö Serranoskinka Senapsgrilljerad Senapsfrö Senap Semlor Selleri Scones Schnitzel Schnell Lecker Schön Schalottenlök Scan Sås Sara bakar Sara Bäckmo San Marzano Sandra Mastio SandraMaria Sambal oelek Salvia Salladslök Sallad Salami Saft Saffransbulle Saffran Ryssland Ryggbiff Rutiga kokboken Rustique Rulltårta Ruccola Roy Fares Rotselleri Rotfrukter Rostbröd Rosmarin Rörsocker Rödvinbärsgelé Rödlök Rödkål Rödbetor Röda vinbär Risvinäger Risnudlar Rester Regnbåge receptfavoriter.se Recepten.se Receptbloggen recept.se Råsocker Rapsolja Räkor Rågsikt Rådjur Rabarberpaj Rabarber Pyssel Purjolök Pulled pork Puffat ris Prosciutto Prinsesstårta Potatismos Potatismjöl Potatisgratäng Potatis Port Salut Portionsform Porter Pomeransskal Polly Polarbröd Plura Pizzadeg Pizza Pinocciotårta Pinjenötter Picknick Pickles Pias skafferi Petersborgs gård Pesto Persilja Pernilla Lundin Per Morberg Pepparrot Pepparkakskrydda Pepparkakshuset Pelle Johansson Pelati Pecorinio Paul Hollywood Pastasås Pastasallad Pasta Alfredo Pasta Påsk Parmesan Parfait Paprikapulver Paprika Papardelle Pannkakor Pannbiff Panko Panerat Pancetta Palsternacka Paj P4 Meny Övriga bröd Ostsås Ostronsås Örtsalt Oregano Old el Paso Nyttigt Nypotatis Nyhetsmorgon Nybergs deli Nyår Nudlar Nötkött Norrmejerier Nordic Wellness Nordic Ware Nonna Italia Nils Emil Ahlin Niiinis kitchenlife Nigella Lawson Natriumbensoat Napolitansk pizza Nadjaskitchen.se mytaste.se Mysweet.nu My kitchen stories Muskotnöt Muscovadosocker Muffinsform Muffins Mozzarella Mousse Morötter Mormors recept Mörk choklad Mördeg Monikas vardagsmat Monika Ahlberg Mjuk pepparkaka Mjukost Mjuka kakor Mjölkstuvad Mjölkchokladfluff Mjölkchoklad Mitt kök Minimajs Midsommar Michela Chiappa Michael Hoffman Mia Öhrn Mexiko Mellisdags Mellis Mellanmål Mellangrädde Mejram Maud Onnermark Matskafferiet Matro Maträtt matplatsen.se Matpaj Mat med Karro Matmagasinet Matlagningsknep Matlagning i långpanna Matklubben Matinspo Mathem Matdagboken Martin Johansson Marsipan Marmelad Marley Spoon Marinerat kött Mari Bergman Marias mat Margit Eliasson Maräng Manitoba cream Mandelspån Mandelmjöl Mandelmassa Mandarinklyftor Mammatrams Mald pomerans Mald nejlika Mald ingefära Majsstärkelse Maizena Magnus Johansson Made by Rebecka Madame Edith Lyxfika Lykasmedmat Lyckas med mat Lussebullar Lovelylife Lövbiff Louise Johansson Lisa Lemke Linnéas skafferi Linnéa Seidel Lingonsylt Lingon Linfrö Lindasgoda Lindas Bak- & matskola Limpa Limezest Lime Limabacka kvarn Lena Söderström Lemon curd lchfarkivet.se Lax Lättlagat Lättbakat Lätta goda recept Lasagne Lantmännen Långpannans lov Långkok Landleys kök Land Lamm Laktosfritt Lågtempererat Lagerblad Ladykatt L-thy Kycklinglårfilé Kycklingfilé Kycklingfärs Kycklingbacon Kvalimat.dk Kungsörnen Kummin Kryddpepparkorn Kryddpeppar Kryddnejlika Kryddburken.se Kronjäst Kronfågel Kristyr Kringlor Kött övrigt Köttfärssås Köttfärs Köttbullar Kött Kostymbagaren Korvbröd Korv Kornmjöl Koriander Konserverade tomater Kondiskaka Kompott Kolakaka Kökspigan i Bergslagen Kokosmjölk Kokos köket.se Koka saft Kokaihop Knäcktratt Knäckebröd Klyftpotatis Klara och magen Kladdkaka kit.se Kinesisk soja Kina Kidneybönor Kent Söderlund Kenny Jakobsson Kassler Karl XV:s kringlor Karlsbaderdeg Kardemumma Karamelliserad Kantareller Kanelstång Kanelbullar Kanel Kalvfärs Kålrot Kallvispad Kall sås Kall mat Kall degvätska Kalkonfärs Kalkonbröstfilé Kalkonbacon Kalkon Kakor Kaklycka med Hilda Kakburken Kakao Kaffe Julskinka Julmust Jul Jordnötter Jordgubbspaj Jordgubbar Jonnha Hagenlöf Arabi Johan Sörberg Johanna Toftby Jesper Långström Jennys matblogg Jäst över natten Jäs över natten i rumstemperatur Jäs över natten i kylskåp Jäskorg Japansk soja Japan Italienskt Italienskpizza.se Isabelle Cornelia Isabella Morrone Iransk mat och lite till Innanlår Inläggning Inköpslistan.se Ingelsta Kalkon I Köket med Anders IKEA ICA Husmanskost Höstmat Honung Homemade Stockholm Hoisinsås Högtider Högrev Hoagie rolls Hjorthornssalt Hjort Hilda Kirkoff Herbes de Provence hemtrevligt.se Hemmets Journal Hemmakockan Jonas Jacobsen Hemgjord pasta Hel kyckling Helen J Holmberg Helene Wikell Hela Sverige bakar Helan Shabani Hebe.se Heavenly cupcake Havregryn Hasselnötter Hårda kakor Hannas bageri Hamburgerbröd Hamburgare Hallonpaj Hallongrädde Hallon Hackad mandel Gurkmeja Gunilla Lindeberg Grötris Grillat Grekisk yoghurt Gräslök Grahamsmjöl Gräddsås Gräddost Gräddfil Go´kväll Gourmettjejen Göteborgsposten Gomorron Sverige GoGreen Godis Godare Glutenfritt Glasyr Glada hemmakockars mat Gjutjärnsgryta Gelésocker Gelé Garam masala Gabriel Jonsson Frukost Frostrosor Fröknäcke Friterat Frilandsgurka Fridas bakblogg Fredriks fika Fransk maräng Franska örter Frallor Förrätt Formfranska Fördeg Foodfolder Focaccia Florsocker Flätat bröd Fläskytterfilé Fläskkotlett Fläskkarré Fläskfilé Fläderblommor Fisksås Fisk Finland Filmjölk Fika Fetaost Festmåltid Färsk pasta Färskost Färsk ingefära Färska champinjoner Farinsocker Färga ägg Fannies fika Fänkål Falukorv Fågel Facebookgrupper Ethan Chlebowski En smaksak Enkelt Enbär Emma Wahlby Jonsson Elle Elisabeth Johansson Elina & Mickes mat Eget recept Efterrätt övrigt Efterrätt Durumvete Duchesspotatis Dubbelpanering Dragon Discovery Dinkelmjöl Dill Dijonsenap Det är baksidan som räknas Déglacera Dante Zia Dansukker Daniel Lindeberg Dagarna på Åkerdala Curry Crème fraiche Creme bonjour Cornichons Cornflakes Coop Claus Holm City gross Citronzest Citron Chokladtårtbotten Chokladkaka Chokladganache Choklad för själen Chokladfluff Chokladboll Choklad Chocolate chip cookies Chilisås Chili flakes Chiafrön Cheesecake Cheddar Cayenne Catarina König Cashewnötter Carina Larsson Camilla Hamid Cake by Mary by blondie Buttermilk Butterkaka Bullar Budapest Bucatini Brytbröd Brunch Brostorps gårdsmejeri Bröd på plåt Bröd på bakpulver Brödkrydda Brödkakor Brödform Bröd bullar och kakor Bröd Broccoli Brioche Brinkenbakar Bong Touch of Taste Bolognese Blomkål Blandsaft Blåbärspaj Blåbär Björnbär Bittermandel Biskvi Biscotti Birgitta Rasmusson Billigt Béchamelsås BBQLovers.se Basrecept Basilika Barnvänligt Barkis Barilla Barbequesås Bara en kaka till Banan Bambuskott Bambi Balsamvinäger Ballingslöv Baktokig bakingbabies.se Bake witk Jack Baka med Frida bakalite.se Baka i springform Baka i långpanna Baka i form Baguetteplåt Baguette Baconost Bacon Aubergine attlevasunt.se Ättika Asiatisk mat Åse Falkman Fredrikson Aroma Arla Äpple Äppelpaj Äppelmust Äppelcidervinäger Apotekarnes Apelsinzest Apelsinsaft Apelsin Apellgården Ansjovis Anna Braw Ankarsum Ankägg Anis Ananas Amyspieceofacake Amandas bakblogg Älskar att baka Allt om mat Allt i en form Allas Alla hjärtans dag Allagodting Alkoholfritt vitt vin Alkoholfritt vin Älgfärs Älg Alexandra Larsson Alexanderlagarmat Alexander lagar mat Al dente Äggvita Äggula Äggnudlar Aftonbladet Ädelost A Bite of Bitting 56kilo.se 7 sorters kakor 1-2-3 lag
sv_SESwedish