Mer och mer i de recept som jag bakar med bröd och till viss del kakor står måtten angivna i gram istället för dl. Att ange måtten i gram är mer exakt då till exempel mjöl väger olika om man trycker ner måttet i mjölet eller om man bara skummar lätt på ytan. Vissa recept är beroende av att ha rätt mängd men vissa andra är mer förlåtande. För att underlätta har jag satt ihop en tabell med omvandling från 1 dl till gram för en del ingredienser.
Bakpulver | 60 gram |
Bikarbonat | 60 gram |
Dinkelmjöl | 55 gram |
Farinsocker | 80 gram |
Florsocker | 60 gram |
Grahamsmjöl | 60 gram |
Grädde | 100 gram |
Hasselnötter | 65 gram |
Havregryn | 35 gram |
Havssalt | 100 gram |
Hjorthornsalt | 60 gram |
Honung | 140 gram |
Jordnötter | 70 gram |
Kaffe | 100 gram |
Kakao | 40 gram |
Kanel | 40 gram |
Kardemumma | 70 gram |
Kokosfett | 95 gram |
Kokosmjölk | 100 gram |
Kokos riven | 35 gram |
Linfrö | 70 gram |
Majsstärkelse | 55 gram |
Mandelmjöl | 50 gram |
Mandelspån | 30 gram |
Mjölk | 100 gram |
Muscovadosocker | 80 gram |
Olivolja | 90 gram |
Pistagenötter | 60 gram |
Potatismjöl | 80 gram |
Pumpakärnor | 58 gram |
Rapsolja | 90 gram |
Russin | 60 gram |
Rågsikt | 55 gram |
Salt | 120 gram |
Sesamfrön | 70 gram |
Sirap | 140 gram |
Smör (smält) | 90 gram |
Solroskärnor | 62 gram |
Solrosolja | 90 gram |
Ströbröd | 50 gram |
Strösocker | 90 gram |
Vaniljsocker | 60 gram |
Vatten | 100 gram |
Vetemjöl, vetemjöl special | 60 gram |
Vikttabell
1 kg | 10 hg | 1000 g |
0,1 kg | 1 hg | 100 g |
0,001 kg | 0,01 hg | 1 g |
Volymtabell
1 l | 10 dl | 100 cl | 1000 ml |
0,1 l | 1 dl | 10 cl | 100 ml |
0,01 l | 0,1 dl | 1 cl | 10 ml |
0,001 l | 0,01 dl | 0,1 cl | 1 ml |
Måttomvandling
1 msk | 3 tsk | 15 krm | 15 ml |
1 tsk | 5 krm | 5 ml | |
1 krm | 1 ml |
Utöver detta
1 kaffefopp (kkp) = 1 ½ dl = 150 ml
1 tekopp (tkp) = 2 ½ dl = 250 ml
Skillnad i volym på runda tårtformar
Ibland när man bakar kakor och tårtor i formar som inte är runda kan man använda nedanstående list för att veta hur stor smet man behöver göra. Fyll formen med vatten som du sedan häller över i ett mått för att se hur stor volym formen har och baka sedan efter listan nedan.
Diameter tårtform | Höjd 5 cm | Höjd 7,5 cm | Höjd 10 cm |
10 | 0,39 liter | 0,59 liter | 0,79 liter |
12 | 0,57 liter | 0,85 liter | 1,13 liter |
15 | 0,88 liter | 1,33 liter | 1,77 liter |
16 | 1,01 liter | 1,51 liter | 2,01 liter |
18 | 1,27 liter | 1,91 liter | 2,54 liter |
20 | 1,57 liter | 2,36 liter | 3,14 liter |
23 | 2,08 liter | 3,12 liter | 4,15 liter |
25 | 2,45 liter | 3,68 liter | 4,91 liter |
30 | 3,53 liter | 5,3 liter | 7,07 liter |
När det gäller tårtor och kakor brukar jag kolla hur många ägg som ska användas när jag dubblerar recept, det är lättast att utgå från äggen. Det man måste ha koll på när man dubblerar recept är att hålla sig inom just dubbla satsen. Antingen gör jag et recept som är 50 % mer än det som står i receptet, när jag går ner i storlek blir det istället oftare att jag går ner till två tredjedelar för att få ett recept på hela ägg.