Löksås

Ska man äta potatis och stekt fläsk krävs det löksås till, det finns inget annat alternativ förutom om man serverar fläsket till bruna bönor. Denna sås vispade jag ihop med lite bas från min gräddsås och sedan fritt tänkande på hur jag ville ha konsistensen och smaken. Jag har aldrig varit bra på att koka sås, men numera går det lättare och lättare och resultatet blir riktigt bra.

Rostbröd / Formfranska

Vi gör rätt ofta toast som ett alternativ till en snabb kvällsmat hemma hos oss och barnen gillar att äta rostat bröd. Jag har flertalet gånger testat olika recept på rostbröd, men resultatet har inte blivit vad jag tänkte mig. Detta receptet hittade jag för ett tag sedan hos Lindas bakskola och idag provbakade jag brödet. Jag gjorde en mindre ändring och bakade det med kall degvätska så receptet jag skriver upp kommer att skilja sig lite i jästid. Resultatet blev klart över förväntan, mjuka fina limpor som doftar underbart, de kommer att provas i kväll och smakar de så gott som de doftar har vi ett nytt recept att spara på i familjen.

Sockerbullar

Boken som detta receptet kommer från köpte jag förra året efter ett tips i en Facebookgrupp, det är en bok med 30 klassiska bakrecept, Boken heter Fika, den är från 2012 och det är IKEA som har gjort den. Den finns inte kvar i deras sortiment utan det är loppis, bokbörser eller på andra ställen man får leta för att hitta den. Designen i boken är helt underbar då varje recept tar upp två uppslag i boken, första uppslaget är alla ingredienserna upplagda snyggt (uppradade bär, mjöl som är packat i en pyramid och socker i små högar) och på andra uppslaget ser man resultatet och beskrivningen. Det finns fler recept i den boken som kommer att provas framöver och visas här.

Köttfärssås

En av barnens absoluta favoriter är köttfärssås, men jag har inte haft något bra recept utan bara slängt ihop vad som finns i skafferiet när jag väl gör köttfärssåsen. Denna gången tänkte jag istället utgår från de grundingredienser jag använder och sedan söka inspiration från olika matbloggar och mattidningar för att försöka göra min egna ultimata köttfärssås.

Chokladmarmorerad tårta

Denna tårtan blev verkligen inte som jag hade tänkt mig, det skulle varit en chocolate drip cake men med en vanlig tårta under utan chokladbotten. Tyvärr gjorde jag misstaget att värma chokladganachen för mycket så den rann bara av tårtan och fick med sig en del av smörkrämen. Vi fick räddat den så gott det gick och istället blev det en chokladmarmorerad tårta som smakade utsökt. Grunden var som vanligt den som kallas 3-lika från Sockerrus som jag nästan uteslutande använder, smörkrämen hittade jag på By SandraMaria och chokladganachen hittade jag på Arla.

Marängsviss med maränger och riktig chokladsås

En festlig efterrätt som passar alla åldrar där man antingen kan göra en stor skål alla kan ta ur eller som vi valde att göra, dessertskålar till alla som man själv fick fylla på med de saker man ville ha i sin marängsviss. Receptet hittade jag på köket.se och det är från Per Morbergs bok “Maten, drycken och konsten att kombinera”, i receptet gör Per även egen glass, men på grund av tidsbrist och ingen glassmaskin valde vi att köpa glass istället.