Fiskgratäng med dill och räksås

Jag har en förkärlek till husmanskost och vardagsmat, visserligen gillar jag att gå “all-in” ibland och göra festmåltider med. Men riktigt vällagad husmanskost kan vara så underbart gott och genom att introducera dessa rätter för barnen hoppa s jag kunna föra de vidare till nästa generation. Tyvärr föll inte denna fiskgratäng i barnens gillande, men skam den som ger sig jag och frun gillade den och jag kommer fortsätta laga den framöver. Receptet kommer som så många gånger förr från Zeinas kitchen, jag märkte när jag gjorde den att jag borde ha gjort med potatismos då det blev väldigt mycket sås (men vilken sås sedan 😉 ).

Pastasallad

Här kommer en liten rätt bestående av rester som man kan få över och lite saker plockade från kylen. Jag gillar inte att slänga mat utan brukar försöka använda även rester att göra mat med. Oftast blir det köttfärspaj då det går lätt att frysa in i portionsbitar och bara ta upp de när de behövs. Denna gången hade jag en del pasta kvar som inte gick åt på middagen och kollade vad som fanns i kylskåpet som skulle kunna användas.

Pastagratäng

Helgens mat är just nu av två kategorier, antingen husmanskost med sås och potatis eller maträtter som lätt kan omvandlas till matlådor till jobb och skola. Denna gratäng hittade jag på Zeinas Kitchen i veckan och var bara tvungen att prova då den såg otroligt god ut. Hela familjen, vuxna som barn, gillade den och då den var rätt lätt att göra så känns det som en återkommande rätt för familjen Bråberg.

Kanelbullar med vaniljkräm

För att lyxa till kanelbullarna lite extra nu när det är sportlov gjorde jag ett försök med vaniljkräm och resultatet blev klart över förväntan. Grundreceptet är som vanligt det jag använder när jag bakar mina bullar, men var lite osäker på tiden du skulle gräddas så inte vaniljkrämen skulle bli för hård. första plåten var rent experiment med tiden och de andra fick vara inne samma tid som jag kom fram till med den första.

Flätat bröd

Ytterligare ett recept från Carina Larsson, administratör i gruppen KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept mm. på Facebook. Detta blir det femte receptet jag testar av hennes receptsamling och resultatet blev som alltid precis så bra och gott som det ser ut på hennes bilder. Barnen här hemma efterfrågar numera mer det bröd jag bakar än det vi ibland köper i affären och det gör mig riktigt lycklig då hela min inställning att lära mig baka bra var att kunna ge barnen ett bra nyttigt bröd utan massa tillsatser och extra socker i.

Kyckling i ädelostsås

Att erbjuda familjen en varierad kost kan vara ett problem, speciellt med barn i förskola eller skola där man oftast inte i förhand får reda på vad barnen äter i veckan. Jag försöker variera kosten så gott det går och lägger då och då till lite nya recept efter förslag från familjen, inspiration från webben eller från tidningar. Denna rätt har jag länge funderat på att testa och när jag såg att de för ett par veckor sedan hade ädelostsås på förskolan och barnen verkade gilla det så blev det bara att testa. Receptet kommer från Jennys matblogg.