Söndag igen och dags för middag till familjen och samtidigt mat som kan bli matlådor till den kommande veckan. Idag blev det en rätt som jag funderat på ett tag att göra, för ett par veckor sedan gjorde jag Nikkaluoktagryta och insåg då att vitkål blev riktigt gott i en gryta. Då borde det ju gå att göra en pastarätt där vitkål ingår som en basvara. Så idag testade jag efter eget huvud att göra en ny pastarätt och resultatet blev riktigt bra. Nästa gång jag testar den ska jag se om jag inte kan piffa till den med lite färg i form av persilja eller dill.

750 gram kycklingfärs
500 gram vitkål
2 dl vispgrädde
1 msk fond
½ msk soja
1 gul lök

Värm en gjutjärnsgryta samtidigt som vitkålen strimlas med en mandolin eller en osthyvel. Stek vitkålen i smör tills den minskat i volym och fått lite stekyta, den ska inte bli bränd. Hacka under tiden löken fint, när vitkålen är klar häll upp vitkålen i en skål och stek sedan först löken tills den blir glansig i smör och häll därefter i kycklingfärsen. Rör om i kycklingfärsen och stek tills färsen fått lite färg, häll därefter tillbaka vitkålen och samtidigt hälls grädden i. Koka upp och smaksätt sedan med fond, soja, salt och peppar, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.