Husmorstips

Här följer lite tips och trix jag har samlat på mig under åren som jag har bakat och jag passar på att påminna om texten som står överst på startsidan.

Att använda råvaror av god kvalitet är basen i all bakning och matlagning.

Smör eller margarin?

Jag använder alltid riktigt smör vid bakning aldrig margarin, detta av den enkla anledningen att smör är framställt av grädde och fri från tillsatser. Margarin framställs av palmolja och innehåller tillsatser för att smaken ska likna smör.

Inget rumstempererat smör?

Ibland när jag ska baka glömmer jag att ta fram smöret i tid så det blir rumstempererat. Det finns lite olika lösningar på det och dessa tre vet jag fungerar.

  • Skär smöret som du behöver i mindre kuber och lägg på ett fat, fyll att glas med vatten och kör det i mikron tills vattnet kokar. Häll ut vattnet och placera glaset upp och ner över högen med smör (kan eventuellt behövas fler glas om det är en större mängd smör) och låt stå någon minut. När du tar bort glaset är smöret lätthanterligt och bra tempererat.
  • Skär mängden smör du behöver och ta sedan fram en osthyvel. Hyvla smöret på ett fat, de tunna skivorna som bildas blir snabbt rumstempererade.
  • Kör smöret i mikron 10 – 15 sekunder, alla mikros är olika så prova dig fram.

Vaniljsocker eller vanillinsocker?

Vaniljsocker är finmalt socker som smaksatts med vaniljstång, i riktigt vaniljsocker ska det vara svarta prickar (frön från vaniljstången).
Vanillinsocker är smaksatt med ett syntetiskt smakämne som heter vanillin. Smaken är nära på den samma, men valet för mig är alltid vaniljsocker framför vanillinsocker.

Vaniljpulver, vad är då det?

Vaniljpulver består av malda vaniljstänger utan några andra tillsatser, perfekt att använda istället för vaniljstång då det är lättare att dosera. Det går även utmärkt att baka med vaniljpulver istället för vaniljsocker, räkna med att använda mellan en fjärdedel och hälften så mycket vaniljpulver mot vaniljsockret.

Mörk choklad vid bakning.

Bäst är att köpa kvalitét choklad som ser ut som knappar, blir alltid bra resultat och smakar neutralt. Om det inte finns tillgängligt fungerar bakchoklad bra men då med minst 70% kakao.

Varför ska degen knådas ordentligt?

När man knådar degen ordentligt och länge bildas starka glutentrådar, trådarna fungerar som väggar i degen och gör att luftbubblor som bildas under jäsningen stannar kvar i degen och gör brödet luftigt. För att få bra resultat bör hälften av mjöl i ett recept vara vetemjöl då det innehåller mest gluten.

Jäsning

I de flesta recept ska degen jäsa i rumstemperatur och då används fingervarm degvätska för att påskynda jäsningen. Om man vill kan man istället välja kalljäsning antingen under längre tid i rumstemperatur än vanlig jäsning eller över natten i kylskåp, riktlinjen är att degen ska jäsa till dubbel storlek. Längre jäsning ger starkare glutentrådar, degen blir även luftigare och smakerna utvecklas mer

Varför ska degen jäsa under bakduk?

Jäst arbetar bäst i en dragfri miljö, en bakduk ger en jämnare och högre temperatur samt bevarar fuktigheten. Man kan även plasta in med plastfolie eller använda en plastpåse vilket skyddar ännu bättre mot drag, detta fungerar bra om man ska kalljäsa i kylskåpet över natten.

Vilken jäst ska jag välja? Matbröd (blå) eller söta degar (röd)?

Skillnaden är minimal mellan de olika sorters jäst som finns, den för söta degar kan ge mer jäsning om man bakar bullar då den klarar av högre mängd socker i degen. Men om man kall jäser degen spelar det ingen roll vilken jäst man väljer då de fungerar lika bra om de får jäsa längre.

Surdeg

Surdeg består av vatten och mjöl och ger degen extra jäskraft och smak, den innehåller naturliga jästsvampar, mjölksyrebakterier och ättiksyrebakterier som ger den syrliga friska smaken.

Self raising flour, vad är det?

I engelska recept förekommer det ofta self raising flour i deg till bröd och kakor. Det är en blandning av mjöl och jäsningsmedel som kan vara svår att få tag i här i Sverige, men det är lätt att göra eget självjäsande mjöl

                      1 dl vetemjöl
                      ½ tsk bakpulver (knappt)
                      1 nypa salt

Ingredienserna blandas väl och siktas minst två gånger innan det är färdigt att använda.

Vad är skillnaden mellan mördeg och smördeg?

De olika degarna har rätt lika namn men det är stor skillnad mellan de två.

En mördeg innehåller smör, vetemjöl och strösocker (i vissa mördegar tillsätts även ägg, äggula eller vatten). Degen passar till att baka småkakor eller paj då den är ganska kompakt. Det är viktigt att arbeta ihop degen så snabbt som möjligt, om degen arbetas för länge blir kakorna sega stället för möra. Degen blir mer lättarbetad om den får vila i kylskåpet innan den bakas ut.

En smördeg (även kallad tusenbladsdeg) är en deg av vetemjöl och vatten samt en stor mängd smör som kavlas in i degen. Degen viks upprepade gånger så den får tunna lager med smör mellan varje. Vid gräddning får man luftiga och frasiga bakverk.

Hur lyckas man bäst med småkakor?

Väg mjölet på våg för att inte överdosera, 1 dl vetemjöl väger 60 gram. Degen ska blandas ihop hastigt, och om degen känns smulig även efter den har vilat i kylen beror det på att den arbetats för lite, knåda degen igen och försök på nytt.

Citrusskal i matlagning och bakning

I en del maträtter och bakrecept ingår det citrusskal, det viktigaste att tänka på när man river skal är att det vita som sitter under skalet har en väldigt bitter smak och ska i mesta möjliga mån undvikas att ha med. Det är då bättre att riva citronskal från två citrus än att chansa med bara en och få med det vita. Vid all användning av citrusskal i mat eller bakning ska man välja ekologiska alternativ och tvätta den noga innan man använder den.