Planeringen inför julen är påbörjad och jag har letat efter lite tekniker för hur man lättast tillagar köttbullar i större mängd. Att steka de i stekpannan tar en massa tid och brukar inte bli jättebra resultat. Detta recept är ett helt vanligt basrecept med salt och vitpeppar som krydda som jag hittade på Mitt kök som blev både goda att äta, hade fin konsistens och var lätta att spritsa ut på plåten.

1 kg blandfärs
1 gul lök
1 ½ dl ströbröd
2 ägg
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
Salt
Vit peppar

Blanda ströbröd, ägg, grädde, mjölk och kryddor i en bunke och låt det svälla i några minuter. Hacka löken och fräs den lätt så den precis börjar få färg, blanda med färsen och häll ner allt i ströbrödsblandningen och blanda till en slät smet.

Sätt ugnen på 200° och rulla till köttbullar eller spritsa ut köttbullar på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen tills köttbullarna fått en fin gyllenbrun färg, vänd de efter 8 – 10 minuter och kör ungefär lika länge till i ugnen.