Kärt barn har många namn, denna tårta har en massa olika namn men tårtan är det samma – Glömmingetårta, Herrgårdstårta eller Brittatårta – Samma goda maträngtårta

Sockerkaksbotten
5 äggulor
100 gram rumstempererat smör
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad mandel)

Fyllning
Färska bär
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150° och dela äggen i vitor och gulor.
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt äggulorna och vispa en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en jämn smet.
Bred ut smeten på en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna vita och fluffiga, tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa till en fast vit maräng.
Bred marängen som ett täcke ovanpå sockerkaksbotten.
Strö mandelspån över marängen och grädda längst ner i ugnen i 30 minuter, låt den sen svalna på plåten.

Dela tårtbotten i två lika stora delar, lägg den ena på en bricka/tårtfat. Vispa grädden fluffig och bred ut på botten, lägg över färska bär och lägg sedan den andra botten som ett lock över. Som extra bonus kan man smälta lite mörk choklad och ringla över tårtan.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift