När det är helg vill man ibland lyxa till det lite extra, efter två veckor med vab kändes det som detta var ett perfekt tillfälle att baka lyxiga ostfrallor. Jag hade en del olika recept som jag valde mellan (de andra kommer kanske att testas senare med) men det som föll mig mest i smaken kallades Magiska ostfrallor och det hittade jag hos Victorias provkök. Jag gjorde en liten ändring i bakningen och kalljäste degen och resultatet blev härliga luftiga och smakrika frallor som hela familjen gillade, så topp betyg från oss.

50 gram jäst
3 dl standard mjölk
3 dl vatten
50 gram smör (rumsvarmt)
2 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

Topping
Uppvispat ägg
Riven ost

Smula jästen i en bunke, häll på mjölk samt vatten och blanda till jästen lösts upp. Dela smöret i mindre kuber och häll i de tillsammans med saltet. Tillsätt mjölet (lite i taget mot slutet) tills du får en smidig klibbfri deg. Knåda degen ett par minuter innan den ska jäsa till dubbel storlek. Beroende på rumstemperatur tar det 1 ½ – 2 timmar skulle jag gissa.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, forma runda bollar (det blir 18 – 20 frallor av degen) och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i 30 minuter, sätt ugnen på 225° efter cirka 25 minuter. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över lite riven ost (här kan man välja precis vad man vill, vi hade riven Gouda i kylen så det tog jag, men fungerar med all riven ost). Grädda mitt i ugnen i 8 – 12 minuter, håll koll på tiden så de inte bränns.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift