Idag testar jag ett nytt bröd, pitabröd med recept från Zeinas kitchen, tanken är att de ska vara del av en picknick nu till helgen. De kommer att fyllas med en nudel- och kycklingsallad och lite fräscha grönsaker, sedan är tanken att några ska användas till frukost till sista veckorna på jobbet innan sommarsemestern. Det fina med pitabröd är att man kan fylla de med precis det man själv vill, bara fantasin sätter gränser (inom rim och reson). Enligt beskrivningen går dessa pitabröd bra att frysa och håller sig i upp till 4 månader, perfekt att ha och värma när man behöver.

25 gram färsk jäst (eller 2 tsk torrjäst)
5 dl ljummet vatten
1 tsk strösocker
1 ½ tsk salt
Cirka 14 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke, häll på ljummet vatten och rör tills jästen lösts upp. Häll i de övriga ingredienserna, knåda degen ordentligt minst 10 min för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg. Häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg, den får inte bli för kompakt. Stjälp ut brödet på mjölat bakbord (behövs inte jäsas efter knådning), tryck ut 15 bollar, lägg under två bakdukar, detta så brödet inte får en torr skorpa. Låt vila under bakduken i 10 min.

Kavla sedan bollarna till ett runt bröd på cirka 15 cm i diameter, de ska inte vara för tunna. Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller ett lakan (en på undersidan och en på ovansidan). Låt jäsa i 1 timme och 30 min, det är viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen. Värm ugnen i god tid till 275°, vänta i 15 minuter efter temperaturen är uppnådd så hela ugnen är jämnvarm.

Sätt fram 4 plåtar med bakplåtspapper i ett plåtställ, vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten (jobba varsamt så du inte “punkterar” det jästa brödet).
Grädda mitt i ugnen, när brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade, låt gräddas i ytterligare 2 min. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade.
Lägg brödet under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken.

Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i micron innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift