Svenska äpplen finns fortfarande i överflöd och vad kan vara fel en måndag när man går in på vecka tre av vab att baka en äppelpaj. Man måste förgylla även vardagen för att komma genom dessa tråkiga tider med Corona som härjar och de begränsningar som allmänheten har på sig att följa. Detta receptet hittade jag hos Yayas som drivs av Johanna Ljungqvist.

5 stora äpplen (jag använde 7 lite mindre)
Kanel
Kardemumma

Knäcketäcke
150 gram smör
½ dl ljus sirap
2 dl strösocker
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Sätt ugnen på 175°, skala och skiva äpplen och lägg i en bunke (kan även behålla skalen på om man vill det). Strö över kanel och kardemumma i valfri mängd, men mest kanel, provsmaka ett par klyftor för att få koll på smaken.

Smält smöret i en kastrull och häll i socker och sirap. Rör om och låt sockret smälta. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och flingsalt i en bunke och och rör ner det i kastrullen när smöret har smält. Rör till en jämn smet och ta bort kastrullen från värmen. Häll ut smeten ovanför äpplena och fördela den jämt.

Grädda mitt i ugnen i 25 – 30 minuter, den ska bli gyllenbrun, låt pajen kallna lite innan den serveras med antingen glass eller vaniljsås.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift