Ett härligt stort vitt brytbröd med honung som sötningsmedel blev dagens provbakning, resultatet blev ett väldigt fluffigt och gott bröd. Receptet hittade jag på köket.se och det bakades av Emma Wahlby Jonsson i Hela Sverige bakar 2013. Jag gillar att testa nya recept och nya sätt att baka bröd på, att som här använda en springorm för att baka brödet var riktigt bra och något jag kommer att testa igen med andra recept på brytbröd. Jag försöker skära ner på mängden socker i det jag bakar och använder gärna honung som sötningsmedel istället för socker, det ger en helt underbar friskhet i brödet som man inte får av socker.

2 ½ dl mjölk
25 gram jäst
4 msk honung
2 msk matolja
3 gram salt
2 ägg
570 gram vetemjöl special

Smula jästen i en bunke och lös den med lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken, honungen, salt, ägg och slutligen mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bord, knåda den smidig och forma den till 8 runda bollar. Smöra en springform och placera bollarna i ett fint mönster, låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 150° efter 15 minuter så ugnen blir ordentligt varm, pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, kolla med en provsticka så brödet är färdigt.
Låt brödet svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift