I helgen som gick fick jag en ny bakform, en portionsform för småbröd. Sedan dess har jag letat efter recept som skulle passa i denna formen. Detta receptet var det som lockade mest att testa men samtidigt skulle jag nog hade gjort utan formen om jag inte hade den. På bilderna i receptet som kommer från Foodfolder.se gör Pernilla Lundin som delar med sig av receptet ett treslag av degen och de frallorna ser fantastiska ut. Även detta recept ändrade jag och gjorde med kall degvätska och ändringarna syns i receptet nedan.

5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
½ dl ljus sirap
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl special
50 gram smör

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken, salt och sirap. Dela smöret i mindre bitar (det ska vara rumstempererat) och häll i det med grahamsmjölet, häll i vetemjölet (lite i slutet) och knåda degen i 8-10 minuter i maskinen. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250°, smöra de formar du kommer att använda (jag använde en form för portionsbröd och en stor muffinsform). Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 14-16 delar (beroende på hur många formar du har) och forma de så de får plats i formarna. Pensla med vatten och doppa i frön (jag hade blå- och vit vallmo och sesamfrön) och placera de i formarna. Jäs under bakduk i 15 minuter, gräddas mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift