Beställer man fyra små rätter i Sverige på en kinesrestaurang ingår räkor, fläsk, biff och kyckling som standard. Biffrätten är oftast biff med bambuskott, en enkel rätt med fin smak och balans som passar de flesta då den inte sticker ut med stark smak. Jag har letat efter ett recept på denna rätt utan att lyckas under rätt lång tid, för någon vecka sedan hittade jag ett recept som lät lockande: Biff med bambuskott – som på kinakrogen, fast godare. Receptet hittade jag på bloggen En smak av Karin som tyvärr inte verkar uppdateras längre, senaste inlägget är från 2015. Hela familjen gillade rätten och den kommer definitivt att lagas fler gånger här hos oss.

300 gram ryggbiff (lövbiff fungerar också)
1 msk färsk riven ingefära
2 msk Maizenamjöl
3 msk vatten
½ tsk salt

2 små gula lökar
12-15 färska champinjoner
1 stor burk bambuskott
3 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 ½-2 msk kinesisk soja
4 msk ostronsås
1 msk hoisinsås
½ msk sesamolja
4 dl vatten
(vatten + Maizenamjöl till eventuell redning)

Strimla biffen tunt (enklast går det om den är halvfrusen), blanda ihop ingefära, Maizena, vatten, salt och köttet i en påse och låt det marinera över natten (åtminstone minst tre timmar).

Skala och skiva löken i tunna klyftor, skiva champinjonerna. Stek lök och champinjoner i matolja tills de börjar få lite färg. Lägg över de i en bunke och hetta upp ny matolja i stekpannan, stek den strimlade biffen tillsammans med vitlöken. När köttet börjar bli klart tillsätts lök och champinjoner igen tillsammans med bambuskott, soja, ostronsås, hoisinsås, sesamolja och vatten. Smula i buljongtärningen och låt rätten puttra i 5-10 minuter under omrörning. Om såsen är lite för lös kan man göra en blandning på vatten och Maizena och reda den, fortsätt sedan koka den tills den tjocknar en aning.

Serveras med jasminris

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift