Jag har haft detta receptet ett tag men det har inte blivit av att jag har bakat det, men idag hade jag lite extra tid och alla ingredienser hemma. Receptet jag hade sparat kommer från Lindas bakskola och innehöll förutom vetemjöl även rågsikt och grahamsmjöl, jag har sett andra som bara innehåller vetemjöl så det finns en hel uppsjö av olika versioner på detta bröd. Resultatet blev ett väldigt gott bröd ed en het fantastisk skorpa på och ändå härligt mjukt bröd.

25 gram jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
cirka 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och mjölk och lös jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl och rågsikt och tillsätt vetemjölet, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter och låt degen sedan jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en gjutjärnsgryta, som rymmer cirka 4 liter, utan lock i ugnen.

Ta ut grytan och strö lite mjöl i botten och lägg den mjölade degen i den heta grytan, sätt på locket och sätt in grytan i ugnen. Mjölet i botten på grytan gör att brödet inte fastnar i grytan under gräddningen.

Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 – 25 minuter, ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225°. Grädda brödet i ytterligare 15 – 20 minuter

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift