Förra veckan var vi ute och körde och hittade en guldklimp ett par mil hemifrån, en godisbutik (Godishavet i Tjolöholm) som hade utökat och tagit in lite härliga delikatesser både från lokala producenter men även från andra länder. Där hittade vi helt underbar pasta från Nonna Italia och härlig ost av mozzarella typ från Brostorps gårsmejeri med det helt underbara namnet Kossa-Bella. Vad lagar man då med dessa två ingredienser? Måste ju bara bli lasagne och detta receptet från Zeinas kitchen hade jag sparat i högen med intressanta recept. Resultatet blev helt underbart och det var verkligen inte sista gången rätten lagades eller dessa råvaror handlades. Receptet är på en långpanna, jag valde att göra den i två medelstora ugnsfastaformar istället.
Tips! Om du använder torra lasagneplattor så kan man förkoka de innan, doppa 2-3 plattor i kokande vatten i cirka 1 minut. Låt de inte fastna i varandra, de klibbar lätt ihop. Genom detta lilla tips för man en mycket krämigare lasagne.

Köttfärssåsen:
900 gram köttfärs
1 stor lök
2 morötter
3-4 selleristjälkar
6 vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (á 400 gram)
4-5 msk tomatpuré
6 dl vatten
Kryddor:
1-2 tsk dijonsenap
1 tsk svartpeppar
1 msk soja eller fond
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
Salt

Finhacka lök och selleri, riv moroten grovt och fräs sedan allt i olja i en gjutjärnsgryta tills det mjuknar och får lite färg. Tillsätt köttet och stek det tills det fått lite färg. Pressa i vitlöken och krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med köttet lite. Häll på krossad tomat och varmt vatten, rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir för torr. Lägg på locket och låt det puttra i cirka 30-45 minuter. Rör om då och då.

Bechamelsås:
12 dl mjölk (3 % fetthalt)
1 dl vetemjöl
25 gram smör
Muskotnöt
Salt
300 gram riven ost

Blanda mjölk och mjöl i en stor kastrull, sätt på plattan och rör om hela tiden tills såsen börjar bli varm. Lägg i smöret och fortsätt röra om. När såsen börjat tjockna sänker du värmen och låter den sjuda långsamt i 3 minuter. Låt den inte brännas i botten av kastrullen, riv i lite muskotnöt. Du kan själv välja vilken typ av ost du vill ha i, vill du ha en stark ostsmak kan man välja cheddar, vill man ha lite mildare smak kan man välja en gräddigare ost. Jag valde mozzarella (eller Kossa-Bella som den heter då den inte är gjord på buffelmjölk) som jag rev i mindre bitar innan den hamnade i såsen, rör om tills osten har smält helt.

Värm ugnen till 200°, lägg först lite bechamelsås i botten av gratängformen och smeta ut den över hela botten. Lägg ett lager med lasagneplattor, sedan köttfärssås och därefter bechamelsås igen. Därefter ytterligare ett lager med lasagneplattor och börjar sedan om från första steget. Avsluta med ett lager lasagneplattor och häll över sista bechamelsåsen. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175°. Låt lasagnen tillagas långsamt i cirka 40 minuter, ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö över riven ost över hela lasagnen och grädda den i ytterligare 10 minuter (tills det översta lagret får lite färg). Ta ut den ur ugnen och låt den vila i 15 minuter innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift