Detta blir det tredje receptet på pepparkakor jag testar, årets nya recept blev jättegoda, men detta året lyckades jag inte kavla ut degen tillräckligt tunt vilket gav mjuka sega pepparkakor. Jag började leta efter ett alternativt recept och alla jag kollade med lovordade Tant Harriets pepparkakor, ett recept som kommer från boken “Vår kokbok” som KF provkök (numera Coop provkök) publicerar. Receptet fanns på en massa olika platser men jag tänkte att jag länkar till coop.se då receptet kommer från deras kokbok. Resultatet blev väldigt knapriga och välsmakande pepparkakor där till och med barnen på 4 & 5 ½ kunde kavla ut degen till att bli lagom tunn.

300 gram smör rumstempererat
5 dl strösocker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
15 dl vetemjöl

Rör smör, socker och sirap smidigt, rör först ner kryddorna och bikarbonaten,, sedan vatten och sist det mesta av mjölet. Om du använder matberedare gör ½ sats och blanda ihop allt från början, välj även kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet, placera sedan degen övertäckt i ett kylskåp minst ett dygn.

Sätt ugnen på 200-225°, ta fram en bit av degen i taget, arbeta den smidig på mjölat bakbord och kavle den tunt. Ta ut kakor och lägg de på kalla plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter, låt de kallna ordentligt innan de packas och förvaras i burk med lock i rumsvärme

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift