Det finns en uppsjö varianter på hamburgare och fler introduceras lite då och då, jag äter inte hamburgare speciellt ofta och absolut aldrig från någon snabbmatskedja. Förra helgen frågade vår äldsta dotter om vi inte kunde äta hamburgare på en av dessa snabbmatskedjor, jag svarade att det blir bättre om jag gör hamburgare hemma vilket hon godtog. Så detta är min version av hamburgare med inspiration från Simon Kafi (han gör grymma hamburgare och blandar med egna versioner av hamburgare från snabbmatskedjorna, finns på Youtube som länken visar och på Instagram).
Förberedelserna startade redan i fredags är jag gjorde några av tillbehören till hamburgaren (coleslaw och picklad rödlök) och i lördags bakade jag hamburgerbröden med recept från Tommy Myllymäki.

1 kg högrevsfärs (eller annan färs med hög fetthalt)
Hamburgarost
Ketchup
Sallad av valfri sort
Övriga tillbehör efter egen smak

Allt börjar med förarbete, då går det mycket lättare att montera ihop hamburgaren när köttet är stekt. Hacka upp det som ska hackas innan och ta fram allt så ingredienserna får rumstemperatur.

Börja med att hetta upp en stekpanna med lite olja i, dela hamburgerbröden och stek de på medelvärme så de får en fin stekyta.
Torka ur stekpannan och höj värmen, fördela färsen till lagom stora bollar 120-150 gram per hamburgare brukar vara rätt ok. Lägg en boll på stekpannan och pressa ihop den till lagom tjocklek med en stor stekspade, de ska stekas 2-3 minuter per sida (beroende på tjocklek). Om man vill ha ost på hamburgaren låter man det med fördel smälta in i köttet lite genom att lägga på osten efter man vänt hamburgaren i stekpannan

Dags att montera hamburgaren och då börjar jag alltid med lite ketchup på bottendelen av brödet, sedan en bit sallad (lägg gärna salladen i kallt vatten under tiden köttet steks så salladen blir extra krispig). Därefter tar jag lite coleslaw innan köttet med ost placeras över, därefter gillar jag att ha på picklad rödlök och ett par inlagda salta gurkor. Avsluta med toppen av brödet och sedan är det bara att njuta.

Idag serverades klyftpotatis till hamburgarna men det går ju lika bra med pommes frites.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift