Barnen önskade maten denna helgen och lördagens mat blev hamburgare med pommes frites. Jag kunde ju ha varit lat och köpt färdiga pommes frites och gjort i ugnen men jag gillar att testa nya saker och att utmana mig själv. Denna gången blev det att först göra pommes frites och sedan fritera de i en kastrull på spisen.
Visst kan man köpa en fritös eller någon annan lösning men det känns lite som bortkastade pengar då vi inte friterar mat så ofta. Receptet hittade jag på Landleys kök och där finns beskrivet både hur man gör de i ugn och på spisen. Det som ör viktigast är att det är fast potatis och att man måste dubbelfritera pommes (eller trippelfritera om man vill lyxa till det)

800 gram fast potatis
1-1,5 liter frityrolja
Salt

Skär potatisen till stavar (helst relativt lika i storlek) som ska ligga i kallt vatten i 30 minuter, byt vattnet efter halva tiden. Detta gör man för att få bort så mycket som möjligt av stärkelsen innan man det ör dags att fritera.
Torka potatisen på hushållspapper under tiden som oljan blir varm (den ska komma upp i 175-180°), fritera lite potatis åt gången så inte temperaturen sjunker för mycket. Lyft i och ur potatisen med en hålslev eller pasta slev så det inte stänker varm olja, efter 3 minuter plockas potatisen upp och får rinna av på ett papper och svalna lite. Låt oljan komma upp i ursprungsvärmen innan nästa omgång potatis lägga i kastrullen.
När alla potatisen är friterade en gång ska de friteras igen och denna gången för att bli krispiga och få fin färg. Tiden här varierar man får helt enkelt känna sig fram tills man får en fin fritering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift