Som tillbehör till dagens nypotatis och stekta kycklingfiléer ville jag göra något annat än den vanliga gräddsåsen jag ofta gör. Jag ville samtidigt att det skulle bli ett gott komplement till kyckling och potatis vilket begränsade sökandet en del. Detta tillbehör kanske passar mer till stekt korv men jag gillade kombinationen av stuvad vitkål, nypotatis och stekt kycklingfilé. Receptet kommer från ICA och resultatet blev väldigt gott och mättande, krämig stuvning och vitkål med lite tuggmotstånd kvar. Jag har innan testat att först koka vitkålen och sedan göra stuvningen efter (här) men det blev så mycket godare att koka vitkålen direkt i mjölken.

400 gram vitkål
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Ansa och skär vitkålen i cirka 2 cm stora bitar (jag valde istället att strimla vitkålen i en mandolin), smält smöret i en gryta och lägg i kålen. Rör om så all kål blir täckt med smöret, strö över vetemjöl och rör om. Häll i mjölken och låt allt koka upp under omrörning, smaksätt med salt och nymald vitpeppar. Låt kålen koka på svag värme under lock tills den är lagom mjuk (cirka 15 minuter).