Ibland har jag ingen fantasi när det kommer till vad för mat jag ska laga till familjen och ibland hittar jag både på egna recept och hittar massvis med kul recept att prova. Jag har en längre tid kollat efter saker man kan tillaga och ersätta potatis och pasta med då det är större delen av vår basföda numera känns det som. Jag har spanat en del på vitkål som ersättning och i veckan som gick fick jag i mitt flöde på Facebook upp en bild på stuvad vitkål som jag bara var tvungen att testa. Resultatet blev precis så bra som jag hade tänkt mig och jag kommer framöver även testa att stuva andra grönsaker och använda de som ersättning för potatis och pasta.

400 gram vitkål
1 ordentlig klick smör
3 msk mjöl
cirka 4 dl mjölk (kan behövas mer om stuvningen blir för fast)

Hacka vitkålen i mindre bitar, de behöver inte vara jämnstora utan kan variera i storlek, häll vitkålen i en kastrull, fyll på med vatten så det precis täcker och koka upp. Salta det kokande vattnet och låt vitkålen koka på medelvärme i cirka 5 minuter, den ska bara bli lite mjuk och inte kokas sönder, häll sedan av vattnet från vitkålen.

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölet och vispa ut det i det smälta smöret, häll på mjölken och vispa så allt löser sig. Värm tills det precis börjar koka under omrörning, sänk plattan lite och fortsätt rör om så stuvningen inte fastnar i botten av kastrullen. Krydda med salt, svartpeppar och riven muskotnöt, smaka av och fortsätt koka stuvningen på medelvärme tills den får rätt konsistens. Häll i vitkålen och blanda runt och servera direkt.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift