En klassiker från de svenska hushållen under 80-talet som fortfarande är uppskattad och omtyckt. När man steker köttet påminner det om fläskfilé och smaken är snarlik fläskfilé. Jag gillar rätter där den större delen av tillagningen kan göras i ugn och gärna då som här med kött och sås i samma form. Mycket enklare att göra rent efter maten med minimalt antal grytor, stekpannor och formar. Receptet till denna klassiker hittade jag på Jennys matblogg och detta kommer att lagas fler gånger, ska mixtra lite med kryddningen för att få till en lite annan smak är min tanke.

600 gram blandfärs
2 msk aromat (eller annan valfri krydding)

Såsen
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk oxfond
1 msk kinesisk soja
Salt
Peppar

Blanda köttfärs och kryddning och rulla ut den så den liknar en fläskfilé på en bit plastfolie. Rulla ihop och frys in i cirka 2 timmar.

Ställ ugnen på 175°, ta fram köttet och skär i skivor som steks i smör. När de är klara läggs de i en ugnsfastform. Häll i alla ingredienserna till såsen i pannan direkt efter sista köttet tagits bort, smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda i ett par minuter. Häll den över köttbitarna och ställ in i ugnen i 10-15 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift