Sveriges nationaldag och just i år är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa tillträdde som kung av Sverige och avslutade Kalmarunionen. Dagen till ära gjorde jag en jordgubbsbakelse, det skulle blivit en jordgubbsstubbe men jag valde att servera den som en bakelse istället. I receptet från Allt om mat använder de Nutella i fyllningen, jag tycker Nutella är allt för söt och kokade istället en egen jordgubbssylt som användes i fyllningen.

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk

100 gram jordgubbssylt (Recept här)
5 dl vispgrädde
500 gram jordgubbar

Sätt ugnen på 225°, vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och blanda försiktigt till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, pensla bakplåtspappret och plåtens kanter med rapsolja så släpper smeten lättare när den är färdig. Bred ut smeten i en långpannan och grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och lossa papperet som rulltårtan gräddades på, låt kakan svalna under långpannan.

Bred jordgubbssylt över bottnen, vispa grädden och bred ut ungefär hälften på jordgubbssylten. Rulla ihop från långsidan, placera rulltårtan i kylen så den sätter sig lite. Skär bitar som är cirka 2 cm tjocka och lägg på fat, spritsa grädden över och dekorera med jordgubbar och svensk flagga.