Fettisdagen börjar närma sig och jag kände att jag var tvungen att provbaka släta bullar att göra semlor av. Receptet hittade jag i den underbara boken Fika från 2012 och det är IKEA som har släppt den, jag har testat ett annat recept innan från boken och jag älskar deras design i boken där alla ingredienser är vackert upplagda och sedan är beskrivningarna lätta att förstå och ger jättebra resultat. Boken har utgått ur sortimentet, men om du hittar en på en loppis eller bokbörs så passa på och köp den.
Jag ändrade lite i hur jag satte degen (mer likt vanlig bulldeg) och jag valde bort skållade mandlar i fyllningen.

14 – 16 dl vetemjöl special (jag testade med Ramlösas Manitoba cream)
1 ½ dl strösocker
125 gram rumsvarmt smör
50 gram jäst
2 tsk stött kardemumma
1 ägg
5 dl mjölk

Pensling
2 äggulor
1 – 2 msk mjölk

Fyllning
100 gram skållad mandel
inkråm från bullarna
½ dl mjölk
250 gram mandelmassa

Garnering
4 – 5 dl vispgrädde
Florsocker

Såhär ser uppslaget ut med ovan beskrivna ingredienser i boken Fika

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt, häll i strösocker, kardemumma, ägg och smöret delat i mindre kuber. Mjölet hälls i lite i taget för att få till en perfekt deg, arbeta degen i cirka 10 minuter i maskin (tills den är smidig och släpper fint från kanterna) och låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla de till släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°, vispa samman äggulorna med mjölken och pensla försiktigt bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen i 7 – 10 minuter och låt de sedan svalna på ett galler.

Sätt ugnen på 175° och rosta den skållade mandeln lätt (10 – 15 minuter) i ugnen så den precis börjar få lite färg. Låt mandeln svalna och hacka den sedan ganska grovt.

Skär av toppen och gröp ut lite inkråm ur varje bulle. Mosa inkråmet med elvisp tillsammans med mjölken, riv ner mandelmassan och arbeta ihop till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln och rör om.

Vispa grädden relativt fast, lägg i mandelfyllning i urgröpningen i varje bulle, spritsa på grädden så ätt den täcker snittet och mandelfyllningen. Sätt tillbaka hatten och pudra med lite florsocker över.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift