Söndagens middag kommer att bli hamburgare med klyftpotatis, allt enligt önskemål från våra döttrar. De ville visserligen att vi skulle äta hamburgare på snabbmatstället med den gula måsen som logotyp men så road var jag inte av den idéen. Mycket godare och nyttigare att göra egna hamburgare med lyxiga tillbehör och till det måste det ju bara vara fina hamburgerbröd. Receptet hittade jag på Köket.se på dessa har jag haft liggande ett tag men inte fått gjort de innan nu. Myllymäki gör hamburgerbröden på varm degvätska, jag ändrar lite jästider och använder kall degvätska och rumstempererat smör.

5 ½ dl vetemjöl
25 gram jäst
25 gram smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills all jäst lösts upp. Dela smöret i mindre bitar och börja arbeta in mjölet. Spara lite av mjölet till utbakningen, häll i smöret och låt maskinen knåda ett par minuter. Häll i saltet och låt maskinen knåda ytterligare 7-8 minuter. Låt degen jäsa under bakduk eller folie till dubbel storlek.

Knåda degen lite lätt med resten av mjölet och dela sedan degen i 6 bitar som rullas till bollar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30 minuter. Efter 15 minuter sätts ugnen på 225°.

Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 10 minuter, tills de fått fin färg. Låt de svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift