Ett av våra favoritprogram på tv är Trädgårdstider där man får se bland annat Tareq Taylor både botanisera i trädgården men även laga underbar mat åt de andra programledarna. Här är hans version på falukorv i ugn som han gör på en bädd av morötter och purjolök. För att dryga ut rätten lite mer hade vi även rödbetor, palsternacka, kålrot och potatis då hela familjen älskar dessa ugnsrostade rotfrukter. Att tillaga hela rätten i en form är både smidigt och det sparar in på arbetet efter middagen.

1 falukorvsring
2 morötter
1 purjolök
1 rödbeta
2 palsternackor
½ kålrot
20 fasta potatisar
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 äpple
1 gul lök
1 msk senap
10 skivor lagrad ost

Sätt ugnen på 175°, skala rotfrukterna och dela de i bitar som sedan läggs i en långpanna. Häll på salt och olivolja och blanda runt så alla rotfrukter täcks av oljan.
Skär snitt i falukorven varannan centimeter och två tredjedelar igenom falukorven, placera sedan falukorven ovanpå rotfrukterna. Dela löken i två halvor och skär sedan den i tunna halvmåneformade skivor. Dela äpplet på samma sätt, ta bort kärnhuset och skär även äpplet i tunna skivor. Lägg ihop en skiva lök och en skiva äpple som sticks ner i skårorna på korven. Ringla över senapen och lägg osten på toppen.

Ställ in plåten i ugnen och baka i 25-30 minuter, känn med provsticka så de hårdare rotfrukterna (kålrot, potatis och palsternacka) är färdiga. Ta ut och toppa med lite persilja innan servering.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift