Det var länge sedan jag bakade något med banan men idag fick jag chansen igen. Valet stod mellan att göra en banankaka som jag har testat innan eller att leta efter ett nytt recept. Då jag gillar att testa nya recept blev valet att söka på nätet efter något lockande att baka. Rätt snabbt hittade jag denna rulltårta som jag hittade på kryddburken och kombinationen av rulltårta med banansmak och smörkräm smaksatt med kanel lockade mig. Jag gillar inte smörkräm i vanliga fall, ofta är det allt för mycket smörkräm i bakverken och smörsmaken tar över. Att som här smaksätta den med kanel och vaniljsocker gav en helt annan upplevelse, toppbetyg från oss.

50 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
2 dl vetemjöl
2 mogna bananer
½ dl mjölk

150 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 äggula

Sätt ugnen på 175°, smält smöret och låt det svalna. vispa ägg och strösocker vitt och pösigt, blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kanel och sikta ner det i äggsmeten. Vänd runt ordentligt så allt blandas. Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt de tillsammans med smöret och mjölken.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, vik upp kanterna så storleken blir cirka 30×40 cm (jag använde en långpanna som hade det måttet istället). Grädda i 15 minuter och stjälp sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Lossa bakplåtspappret som rulltårtan bakades på, om det sitter fast kan du testa att pensla bakplåtspappret med kallt vatten. Låt rulltårtan svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt äggulan och vispa 1 minut till.
Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop den från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Låt rulltårtan stå i kylskåpet en stund innan du skär upp den.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift