Inför julen kommer jag att försöka baka så mycket som möjligt hemma och jag har nu börjat provbaka vissa av de saker vi ska ha runt jul för att kolla recept och smak. Kavring brukar vi alltid köpa och ha på julbordet så det var en naturlig del att testa detta underbara mörka bröd. Resultatet blev över förväntan och om recept nummer två som jag har liggande inte ger lika goda bröd så har vi en klar favorit här. Receptet kommer från Tasteline, jag hade ingen mörk sirap hemma utan bakade den med ljus sirap och resultatet blev ett mörkt fint bröd med underbar smak.

6 dl filmjölk
4 dl mörk sirap
2 ½ tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
1 tsk salt

Sätt ugnen på 180°, smörj två avlånga formar, som rymmer 1 ½ liter, och strö vetemjöl eller ströbröd i formen så att inte brödet fastnar. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke, rör sedan ner filmjölk och sirap och blanda till en tjock smet. Rör med slev eller försiktigt med en elvisp, tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg. Smeten ska vara relativt lös och påminna om sockerkakssmet som man får sleva i formen.

Häll upp smeten i formarna, fyll upp till ­¾ av formen för att få höga och fina bröd. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter, ta ut de och låt de svalna lite i formen innan de tas ut och får kallna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift