När jag var liten bakade min mamma alltid vörtbröd till jul, jag vet att jag smakade men att jag aldrig gillade smaken. Nu när jag har blivit äldre och gillar att baka kom jag på tanken att jag skulle baka vörtbröd till julen och började leta efter recept. Detta receptet fick jag från den underbara Facebookgruppen KAKBURKEN och då från Carina Larsson som jag testat recept från innan med. Doften när porter och julmust reduceras till halva volymen var helt bedårande och när resten av kryddorna kom i blev det en underbar juldoft i hela lägenheten här hemma.

5 dl porter
3 dl julmust
50 gram jäst
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malda pomeransskal
½ dl sirap
3 dl rågsikt
Vetemjöl special tills degen känns bra.

Jag la till 1 dl russin med, men det behöver man inte om man inte gillar russin i bröd.

Häll porter och julmust i en kastrull och reducera vätskan till cirka 4 dl på medelhög värme, låt degvätskan svalna.
Smula ner jästen i en bunke, häll på vätskan och rör tills jästen lösts upp. Häll i kryddorna, russin (om det ska med i degen) och sirapen innan rågsikten siktas ner. Vetemjölet tillsätts lite i taget tills degen är lagom fin och släpper från kanten på bunken. Jag körde degen cirka 10 minuter efter detta för att arbeta in bra glutentrådar i degen.

Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, gärna upp mot två timmar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa, placera den i en brödform och låt den jäsa i cirka 40 – 45 minuter.

Sätt ugnen på 180° (varmluft och grädda i 35 – 40 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift