Jag fick tag i siktat dinkelmjöl från Saltåkvarn och ville prova baka på det, valet blev dessa nattjästa frallor. De var väldigt lätta att baka då de inte behövdes knådas och allt gick att blanda förhand utan maskin. Genom nattjäsningen i rumstemperatur behövdes bara 5 gram jäst för att baka 10 frallor, konsistensen påminner om surdeg då de är lite sega och har massvis med hål i sig. Receptet hittade jag på Ylvas bakverstad.

400 gram (4 dl) kallt vatten
5 gram jäst
500 gram siktat dinkelmjöl
1 msk honung
1 ½ tsk salt

På kvällen
Mät upp vatten i en bunke, smula ner jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör om tills att blandas. Täck bunken med plastfolie och lät jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek under natten (8-10 timmar).

På morgonen
Sätt ugnen på 275°, skrapa försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord, degen är lös och lite svår att handskas med, spänn den genom att med varsam hand vika ihop den till ett paket (lite likt överviken av en surdeg). Vänd skarven nedåt, pudra lite mjöl över och låt den jäsa i ytterligare 20-30 minuter under bakduk under tiden ugnen blir riktigt varm.
Dela degen i 10 jämnstora bitar och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i den varma ugnen och spruta/kasta in lite vatten. Stäng luckan och sänk värmen till 200°, grädda i 15-250 minuter tills frallorna fått fin färg. Öppna gärna luckan mot slutet och släpp ut ånga.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift