Kakan har alltid bakats i vår familj till julen, receptet har jag fått från min mor men var hon har fått det ifrån vet jag inte. Kakan i sig heter säkert något helt annat, men hos oss har den alltid hetat just gristryne på grund av utseendet. Det är en lättbakad kaka och satsen ger minst 40 kakor i lagom storlek. Då det är en mördegskaka är måtten inte i dl utan gram, allt för att få så bra resultat av baket som möjligt.

250 gram smör
200 gram strösocker
1 msk sirap
400 gram vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Russin

Häll i alla ingredienserna utan russin i en bunke och blanda ihop allt till en deg med händerna. Lägg den på ett mjölat bakbord och bearbeta den så du kan rulla ut en jämntjock rulla av degen. Lägg den i kylskåpet och låt den bli riktigt kall innan du skär den i delar.

Sätt ugnen på 175°, ta fram degen ur kylen och skär ½ cm tjocka skivor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Tryck fast två russin i varje kaka och grädda mitt i ugnen i 10 – 12 minuter.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift