Receptet till dessa kakor har jag fått av min frus mormor, en av de kakor hon ofta bakade och bjöd på när man kom på besök. Vad jag har sett när jag kollade upp receptet är att det finns lite olika versioner, receptet jag hade var gjort med söt- och bittermandel som mals, vissa andra använder mandelmassa. Då jag inte hade bittermandel hemma fick det bli mandelmassa här med, så jag skriver upp både två versionerna av fyllningen.

300 gram smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
7 dl vetemjöl

Fyllning version 1 (detta är fyllningen enligt originalreceptet från mormor Margit)
1 hg sötmandel
10 bittermandlar
1 hg socker
1 msk vatten
½ ägg
Grön hushållsfärg

Fyllning version 2
4 ½ dl mandelmjöl
3 dl strösocker
2 äggvitor
Grön hushållsfärg

Fyllning version 3
300 gram mandelmassa
2 msk strösocker
1 äggvita
Grön hushållsfärg

Garnering
4 dl florsocker
3-4 msk florsocker

Hacka samman ingredienserna till degen och arbeta lite snabbt ihop den till en smidig deg, plasta den och sätt den i kylskåpet i minst 30 minuter.

Fyllning 1
Riv mandlarna i en kvarn och blanda ihop allt till en bra konsistens, färga med några droppar hushållsfärg så hela massan blir genomfärgad.

Fyllning 2
Blanda ihop alla ingredienserna och färga med hushållsfärg

Fyllning 3
Blanda ihop ingredienserna och färga med hushållsfärg

Sätt ugnen på 200°, ta fram degen och kavla ut den till cirka 2-3 mm tjock och skär i två längder, lägg fyllningen i en sträng och rulla ihop den, se till att skarven kommer under kakan.
Gräddas mitt i ugnen i 15 – 20 minuter.

Låt kakorna svalna helt och blanda garneringen, den ska vara rätt tjock så den stannar kvar ordentligt på kakan, och häll den över kakan innan den delas i sneda bitar, cirka 3 cm tjocka skivor

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift