Ett nytt försök till bullar denna gången på Karlsbaderdeg som är en deg utan kardemumma men med ägg och relativt mycket smör. Receptet hittade jag återigen på bloggen Sara bakar som drivs av Sara Wennerström, i bloggen beskriver hon arbetet med bageriet Solhaga Stenugnsbageri. Receptet är med fördeg och kall degvätska så man får räkna med att baket tar minst en förmiddag i anspråk. Men när man smakar på bullarna så är den långa tiden det tar att baka de något problem. Väldigt mjuka, fluffiga och välsmakande bullar som föll hela familjen i smaken.

Fördeg
375 gram vetemjöl (jag valde vetemjöl special)
25 gram strösocker
50 gram jäst
250 gram mjölk

Lös upp jästen i den kalla mjölken, väg upp mjöl och socker i degskålen och häll sedan på mjölkblandningen. Kör maskinen på låg hastighet i 10 minuter, låt degen vila i cirka 30 minuter antingen i en inoljad plastlåda med lock eller i degskålen med folie över.

Deg
55 gram strösocker
10 gram salt
4 äggulor
500 gram vetemjöl (även här vetemjöl special)
125 gram smör, rumstempererat
200 gram mjölk (gärna 3 % fett)

Här gjorde jag inte riktigt som receptet då jag valde att hälla i saltet sist. Socker, äggulor, mjöl och mjölk vägdes upp och hälldes i fördegen, arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet. Dela smöret i mindre kuber som sedan hälls i med saltet, öka hastigheten och knåda degen i ytterligare 10 minuter, tills degen är elastisk och fin.

Låt degen vila igen i 30 minuter i antingen en inoljad plastlåda med lock eller i degskålen med folie över.

Utbakningen kan man göra efter eget huvud, vissa gör åttor som fylls med vaniljkräm, andra gör bullar som doppas i strösocker, jag valde att göra mina vanliga snurror då det är lättare att få till bra bullar när barnen hjälper till.

Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt de jäsa till dubbel storlek (högsommarvärme så det tog knappt 1 timme), sätt ugnen på 230°, pensla med uppvispat ägg (blanda gärna i lite vatten och en gnutta salt för att göra det lättare att pensla på bullarna) och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna i 8-10 minuter, håll koll de sista minuterna så de inte bränns.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift