Julen börjar närma sig och med stormsteg och helgerna framöver kommer jag att baka en del gamla beprövade recept men även testa en del nya, detta är ett av de nya recepten. Jag hittade det nyligen och det kommer från Hilda Kirkhoff som vann Hela Sverige bakar 2020, det finns med i hennes bok Kaklycka med Hilda. Degen görs dag 1 och får jäsa i kylskåpet över natten för att bakas ut dag 2, jag tyckte degen blev lite kladdig så det blev en plåt med lussekatter och två med släta bullar istället. Jag valde att väga mjölet och vet inte om det hade varit mer gynnsamt att kör mer på fri hand med hur mycket mjöl som skulle vara i degen.

2 påsar saffran
200 gram smör
5 dl kall mjölk
1 dl kall vispgrädde
1 paket jäst
1 ägg
1 ½ dl strösocker
14 dl vetemjöl (jag valde Manitoba cream från Ramlösa kvarn, annars fungerar vetemjöl special bra)

1 ägg
Russin
Pärlsocker

Dag 1
Blanda saffran med 1 msk strösocker och 2 tsk ljus rom eller vodka i en liten skål och låt stå minst 1 timme (gärna längre)
Smält smöret och låt det svalna.
Häll upp smör, mjölk, grädde, socker och saffransblandningen i en bunke. Smula ner jäst och tillsätt ägg och ⅔ av mjölet, arbeta ihop till en deg med maskin, tillsätt resten av mjölet lite i taget och fortsätt arbeta degen på medelhastighet i 10-15 minuter.
Täck skålen med folie, ställ bunken i kylskåpet och låt degen jäsa över natten.

Dag 2
Ta ut degen och håll ut den på en köksbänk eller på ett bakbord, arbeta inte in mer mjöl utan mjöla hellre händerna istället. Forma degen till lussekatter (eller något annat) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Värm under tiden till 200° (varmlufts), vill du ha russin i lussekatterna ska de läggas i blöt 10 minuter innan gräddning.

Vispa ihop ägg med lite salt, pensla lussekatterna och stoppa i russin, grädda mitt i ugnen tills lussekatterna blivit gyllene 8-10 minuter. Låt de kallna på galler under bakduk.3

Större delen av degen bakade jag ut som släta bullar med pärlsocker på.