Jag ska villigt erkänna att jag har aldrig kokat risgrynsgröt då jag har förmågan att bränna fast mannagrynsgröt som är betydligt enklare att koka. Men jag har hört fler och fler som kokar risgrynsgröten i ugnen så jag tänkte idag tredje advent att lite risgrynsgröt till kvällsmat skulle nog vara pricken över i. Jag började leta efter recept men fastnade snabbt för detta som jag hittade på en blogg som heter Skog till bord och som finns på land.se Enligt Katarina Ekestöm som driver bloggen så är detta ett vandringsrecept som ingen känner ursprunget till. Och jag säger precis som Katarina “Stort tack till den kreativa receptmakaren vem du än är!”

3 dl grötris
6 dl vatten
8 dl mjölk
1 hel kanelstång
½ dl strösocker
1 tsk salt
1 dl grädde
1 rejäl klick smör

Värm ugnen till 100°, plocka fram en gryta som klarar att stå i ugnen, valet för mig blev min gjutjärnsgryta. Sätt grytan på spisen, häll i ris och vatten, koka upp och låt småbubbla på medelvärme.
I en annan kastrull kokar du upp mjölk, kanel, strösocker och salt. När riset har kokat i 10 minuter rör du ner mjölkblandningen, lägger på locket på grytan och sätter den i ugnen.

Räkna med att det tar 1 ½ – 2 timmar innan vätskan har varsamt kokat in och gröten börjar få fin konsistens. Jag kollade efter 1 timme, rörde runt men allt såg bra ut och inget hade fastnat i botten.

Vispa grädden, ta ut gröten och rör i en generös smörklick. Avsluta med att röra i grädden (vi hade ingen grädda utan valde bort detta och resultatet blev fortfarande mycket gott)

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift