Vissa saker på julbordet ändras från år till år, nya varianter tillkommer och andra försvinner. Men ett julbord utan julskinka (i någon form, man kan ju använda kyckling eller kalkon istället för kött) är inget julbord. Det är en tradition hos oss att koka skinkan och ha dopp i grytan någon dag innan jul med potatismos, rödkål och grynkorv till. Resterna är perfekt att skära ner och använde som smörgåspålägg eller strimla det, frysa in och sedan kunna ta fram att använda i matlagningen.

1 skinka (1,5 – 4 kg)
3 lager blad
3 hela kryddpeppar korn
1 gul lök i klyftor

1 äggula
3 msk senap
Ströbröd

Koka skinka
Skölj eller torka av skinkan och sjud den i vatten och kryddor (cirka 40 – 60 minuter per kilo). Låt nätet sitta kvar på skinkan under kokningen. Tiden det tar är olika beroende på skinkans form, ju knubbigare desto längre tid. Innertemperaturen bör vara minst 70° när den är klar men inte högre än 75° (då blir skinkan lätt torr). Vid 72 ° är skinkan precis lagom, tänk på att temperaturen stiger ett par grader vid griljeringen

Spara spadet till dopp-i-grytan

Griljera
Lossa nätet och skär bort ev. svål, pensla skinkan med en blandning av ägg och senap. Strö över ströbröd och griljera i ugnen på 200° i ca 15 minuter, eller tills den fått fin färg

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift