Vår yngsta dotter älskar sirapslimpa och jag har testat lite olika recept utan att hitta ett som hon gillar och som blir en naturlig ersättning till bröd från affären. Här är ett recept från Fredriks fika som han kallar Sirapslimpa – Godaste limpan och resultatet blev en mjuk välsmakande limpa som dottern älskar. Det här blev verkligen en limpa som är mycket godare än de som man köper i butiken. Jag gjorde lite ändring i receptet då jag bakade på kall degvätska som jag brukar göra, jag bakade ut limporna enligt receptet i 3 brödformar på 1 ½ liter, nästa omgång kommer jag att testa att baka de i 2 brödformar på 2 liter istället.

50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
275 gram rågsikt
540 gram vetemjöl special
100 gram smör, rumstempererat

Pensling
1 msk kaffe
1 msk mörk sirap

Smula jästen i en bunke, häll på mjöl och vatten och rör om tills jästen lösts helt. Tillsätt sirap, salt, rågsikt, vetemjöl och smör. Arbeta degen i 10 minuter med maskin eller det dubbla förhand. Täck bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i 3 lika stora delar och forma till 3 limpor, smörj 3 brödformar på cirka 1 ½ liter med smör och lägg limporna i dem. Sätt ugnen på 200°, täck brödformarna med en bakduk och låt bröden jäsa i 30 minuter.

Baka i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter, blanda kaffe och sirap, pensla bröden direkt när de kommer ut ur ugnen. Låt de vila i formen i cirka 10 minuter innan de placeras på galler och får svalna helt.

Uppdatering:
Bakat brödet en andra gång och gjorde det i två 2 liters brödformar istället med perfekt resultat, 2 stora fina limpor.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift