Nu till helgen verkar det som solen ska titta fram lite mer och värmen ska vad det verkar ligga över 10° hela helgen. I ett svagt ögonblick lovade jag våra barn picknick utomhus med korv och bröd, jag är tyvärr ingen stor fantast av någon av de korvbröd man kan köpa i butiken. Alla ingredienserna fanns hemma för att baka egna korvbröd så det passade jag på att göra i dag. Receptet kommer från Lindas bakskola, men jag ändrade det till kalljäsning i receptet jag presenterar här.

25 gram jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
1 ½ tska salt
2 msk rapsolja
8 dl rågsikt
cirka 4 dl vetemjöl

Smula jösten i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen lösts upp, tillsätt rapsolja, salt, rågsikgt och vetemjöl (lite i taget). Rör tills du har en smidig deg och knåda den i några minuter- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 90 minuter).

Rulla ut degen till längder, cirka 2 cm breda, och skär dem i 12 cm långa bitar. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250° (vanlig ugn) och grädda bröden mitt i ugnen i 8 – 10 minuter, låt de svalna på galler

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift