Det är i grund och botten samma recept som till tigerkaka, bara lite mer planering när smeten hälls i formen. Idag fick barnen välja och det blev den guldiga formen från Nordic Ware som valdes. Effekten hade nog blivit bättre i en springform men när barnen vill vara med får kapitulera och gå på deras linje. Kakan blev jättegod och visst syns det att det är ett zebramönstrad sockerkaka vi bakade. Receptet kommer från Camilla Hamid och hennes blogg My kitchen stories.

150 gram smör
1 ½ dl mjölk (3% fetthalt)
4 ägg
3 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Till chokladsmeten
½ dl mjölk
½ dl kakao

Sätt ugnen på 150° (under och övervärme) och smörj en form som rymmer minst 2 liter. Smält smöret i en kastrull på medelvärme, ta kastrullen från värmen och rör ner mjölken. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Sikta vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock smet med slickepott. Tillsätt smörblandningen och fortsätt vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
Häll upp hälften av smeten i en annan bunke, tillsätt kakao och mjölk, blanda försiktigt ihop till en jämn smet.

Häll av den ljusa smeten i botten av formen, häll sedan av den mörka mitt i den ljusa smeten. Därefter ett nytt varv med den ljusa smeten och fortsätt tills alla smet är slut.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60minuter eller tills kakan är genomgräddad, prov med en provsticka om den är färdig.

Låt kakan svalna i formen (10 minuter brukar bli bra) innan du stjälper upp den.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift