I går när jag satt och kollade genom lite recept jag hade sparat hittade jag en del från Fredrik Nylén som driver Fredriks fika, jag behövde dubbelkolla ett recept på bloggen och jag passade på att kolla vad han har gjort det senaste. Efter bara lite skrollande hittade jag receptet på dessa mini formfranskor, jag har formen som han använde och kunde inte motstå att göra ett eget försök. Resultatet blev härligt mjuka och fluffiga frallor som kommer bli perfekta att ha med till frukosten på jobbet i veckan som kommer. Det bör gå att baka ut de i vanliga muffinsformar med eller som vanliga frallor, men formen var det som jag föll för.

50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 gram smör, rumstempererat
1 tsk salt
1 msk strösocker
Cirka 13 dl vetemjöl special

Blanda vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 °, smula jästen i en bunke och häll på degvätskan. Rör om tills jästen lösts helt innan smör, strösocker och en del av mjölet hälls i. Arbeta degen hela tiden och när degen släpper fint från bunken behövs det inte mer mjöl. Häll till sist i saltet och knåda degen i minst 5 minuter med maskin (10 minuter för hand). Täck bunken med en bakduk eller folie och låt degen jäsa i 30 minuter

Häll ut degen på ett mjölat bakbord, knåda degen och dela den i 2 lika stora delar. Rulla varje del till längder och dela varje längd i 8 lika stora bitar, Rulla ihop/vik varje degbit till en liten limpa.
Sätt ugnen på 225°, smörj formarna med smör eller olja, lägg i bröden och låt de jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön (jag gjorde hälften med sesamfrön och hälften med vallmofrön), baka mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt de svalna i formen.