Detta receptet hittade jag hos Henrik Mattsson och hans blogg receptfavoriter.se och det är egentligen ett grundrecept som man kan utgå från vid många olika tillfällen. I receptet finns beskrivning hur man gör frallor, baguetter och limpor. Jag väljer att göra frallor till jobbet nästa vecka och som alltid jäser jag degen i rumstemperatur med kall degvätska. Jag fick inte tag i något bra durumvete utan tog vad jag hade hemma och då blev det Ramlösas Tipo”00″ som är perfekt till pizza bland annat.

50 gram jäst
2 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk socker
2 msk olivolja
2 tsk salt
3 dl durumvetemjöl (jag hade inget hemma så jag ändrade till Tipo”00″)
9 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om samtidigt som du häller i vattnet, socker, olja, salt, durumvetemjöl och sist vetemjöl (lite i taget i slutet). Blanda ihop till en smidig deg som släpper från bunken och arbeta degen fem minuter i maskinen (eller 10 minuter för hand). Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250°, häll upp degen på ett bakbord och dela den i tre delar. Dela bitarna i lagom stora bitar för att bli frallor. runddriv delarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa i 30-45 minuter

Pensla frallorna med vatten och häll på valfri topping, jag valde sesamfrön, och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt de svalna på ett galler

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift