Dags att fylla på frysen med frallor inför veckans frukostar på jobbet och denna gången ville jag ha ett recept där sötningsmedlet var honung stället för socker. Efter en stunds letande hittade jag detta receptet på Fredriks fika som han kallar Frukostfrallor – Fluffiga med frön! Resultatet blev verkligen fluffiga goda frallor, istället för att mixa med olika frön på frallorna valde jag att bara använda sesamfrön som är min favorit att ha på toppen på frallor. Vanan trogen bakade jag frallorna med kall degvätska och skriver om receptet med mina ändringar.

25 gram jäst
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ dl kall mjölk
1 msk honung
7 ½ dl vetemjöl special
1 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör


Smula jästen i en bunke, häll på vatten och mjöl och lös upp jästen i vätskan. Tillsätt honung och vetemjöl och blanda ihop degen, häll i smöret och arbeta degen ett par minuter innan saltet hälls i. Arbeta degen sedan mist 5 minuter med maskin (10 minuter för hand) tills degen är smidig och elastisk. Jäs degen till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 15 lika stora delar, rulla de till runda frallor och placera de på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter, sätt samtidigt på ugnen på 250°.

Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö valfria frön över, baka mitt i ugnen i 8-10 minuter, tills frallorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift