Slut i frysen på frallor och dags att baka lite inför kommande veckors frukostar på jobbet. denna gången hittade jag receptet på Fredriks fika och gillade att det var honung i degen istället för socker. Min vana trogen så gjorde jag degen på kall degvätska och det ända som skiljer i beskrivningen är längden för första jäsningen. Jag klockade inte tiden utan höll koll på den så den blev dubbelt så stor.


50 gram jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl kallt vatten
1 msk honung
12-13 dl vetemjöl special
2 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör

1 ägg
150 gram riven ost

Smula jästen i en bunke och häll på vatten och mjölk, rör om tills jästen lösts upp. tillsätt honung, vetemjöl och salt och börja arbeta ihop degen. Tillsätt det rumsvarma smöret och arbeta degen i 5 minuter i maskin (eller 10 minuter för hand) tills du har en smidig och elastisk deg som släpper från kanterna av bunken.
Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar, rulla varje del till en rulle och dela den i 9-12 bitar (beroende på hur stora frallorna ska vara). rulla varje bit till en rund fralla och placera på plåt med bakplåtspapper. Läs jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 220° (vanlig) eller 200° varmluft, pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över riven ost.

Baka mitt i ugnen i 8-410 minuter, tills frallorna fått fin färg, låt sedan svalna på galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift