Jag tycker att frallor är perfekt att ha med till frukosten på jobbet och försöker testa lite olika recept för att variera mig. Hittills har jag inte testat någon surdegsfralla så det var jag ju tvungen att råda bot på. Receptet kommer som flera gånger innan från Kenny Jacobsson och hans youtube kanal Surdegsgott. Jag testade med sesamfrö och vallmofrö som dekoration och smaken blev klart bättre med sesamfrön. Resultatet blev härliga knapriga kanter och underbart mjukt och smakrikt inkråm.

740 gram vetemjöl special
60 gram grahamsmjöl
600 gram vatten
80 gram surdeg
16 gram salt

Att baka surdeg är en process och här kommer de hållpunkter jag använde denna gången. Vikningen görs genom att degen viks in från kanterna mot mitten och sedan får vila 30 minuter mellan varje gång. Här visar Martin Johansson hur man gör vikningen.

Dag 1
08:30 – Blanda mjöl, vatten och surdeg
09:00 – Blanda i salt
09:30 – Första vikningen
10:00 – Andra vikningen
10:30 – Tredje vikningen
11:00 – Fjärde vikningen och placeras i kylskåpet.

Dag 2
08:00 – Sätt ugnen på 250° så den blir ordentligt genomvarm när frallorna ska gräddas.
08:30 – Häll upp degen på mjölat bord och sträck ut den till en jämntjock fyrkant. Dela den i lagom stora bitar som placeras med den kladdiga sidan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Strö över valfria fröer eller kärnor, sänk värmen till 230° och grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter, tills de får bra färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift