Ett enkelt recept på franskbröd som ger antingen 2 långfranskor eller 20 småfranska, receptet kommer från Kungsörnen och resultatet blev väldigt gott. Jag hade ugnen för varm från början så skorpan blev lite bränd, men smaken sitter där och jag kan tänka mig att det blir perfekt att rosta. Jag kommer definitivt att baka detta bröd fler gånger då barnen även gillade det. Min vana trogen valde jag att göra degen på kall degvätska och lät degen jäsa till dubbel storlek utan koll på tiden.

800 gram vetemjöl special
50 gram jäst
1 ½ tsk salt
25 gram smör
5 dl vatten

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, rör tills jästen har löst sig helt. Häll i smör och salt och till sist mjölet, lite i taget. I grundreceptet ska man spara cirka 60 gram mjöl till utbakningen, men jag hällde i allt direkt och degen var jätte lätt att forma till långfranskor. Arbete degen kraftig i fem minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ta upp den på ett lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig och baka ut den.
Långfranska: Dela degen i två delar och forma de till längder, lägg de på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200-225°, pensla längderna med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter

Småfranska: Dela degen i 20 delar och forma de till runda eller ovala bullar, lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa i 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225-250° och grädda bullarna mitt i ugnen i 8 – 10 minuter, låt bullarna svalna på galler utan bakduk.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift