Inför helgen tänkte jag att det skulle va gott med nygräddat bröd till frukosten men då jag hade för lite plats i kylen bakade jag ut de redan idag istället för att jäsa de i kylen över natten. Detta är ett recept på gifflar som man antingen kan äta som de är med valfritt pålägg eller baka de med fyllning, jag valde att baka de utan fyllning denna gången.
Receptet hittade jag hos Lindas bakskola och det var väldigt lätt att följa och göra gifflar. När jag gjorde croissanter första gången fick jag inte till trekanterna på ett bra sätt, här kavlar man ute degen till en rundel som sedan skärs i trekanter. Mycket enkelt och en mycket smidig välsmakande deg, jag gjorde degen på kall degvätska och skriver receptet med en del ändringar.

25 gram jäst
3 dl kall mjölk
1 tsk salt
20 gram smör, rumstempererat
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll på mjölken och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, smör och mjöl, lite i taget, tills det är en smidig deg som släpper från kanterna. Knåda degen kraftigt i några minuter (7-8 minuter) så glutentrådarna blir starka och brödet luftigt. Låt degen jäsa under bakduk eller foliefilm till dubbel storlek.

Dela degen i 2 bitar, kavla ut de till rundlar som är cirka ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i 8 trekantiga bitar med en pizzaskärare eller vass kniv. Rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen, böj rullarna något och lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sätt ugnen samtidigt på 230° så ugnen blir ordentligt varm.

Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön, grädda gifflarna mitt i ugnen i 12-15 minuter och låt de edan svalna på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift