Söndag igen och det har blivit en liten tradition att vi en av dagarna gör en gryta så vi kan få till matlådor till kommande vecka, denna helgen blev det inte så mycket över. Hela familjen älskade denna gryta som kombinerade sött och syrligt med mjukt och knaprigt – En fullträff helt klart! Receptet hittade jag på Jennys matblogg inför förra helgen och denna kommer att göra fler gånger hemma hos oss. Jag gjorde rätten i min gjutjärnspanna och utnyttjade fettet från baconet att steka löken och champinjonerna i, allt för att få in lite mer sak i rätten och slippa använda smör i onödan.

1 stor putsad fläskfilé
1 gul lök
10-15 små champinjoner
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl crème fraiche
½ dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk dijonsenap
1 dl riven ost
1 paket bacon

Klipp eller skär bacon i små bitar och knaperstek, lägg den på hushållspapper och låt rinna av. Putsa filén och skär i medaljonger, finhacka löken och klyfta champinjonerna. Hetta upp pannan med fettet från baconet och fräs lök och champinjoner gyllene, stek sedan fläskfilén i en stekpanna bredvid. Vispa ihop grädde, crème fraiche, vatten fond och senap i en kastrull och låt sjuda upp. Placera fläskfilémedaljongerna i grytan med lök och svamp när de är färdigstekta och häll sedan såsen över. Låt allt sjuda några minuter innan osten rivs över och allt vänds om tills osten smält. Servera med pasta, ris eller potatis och sprinkla knaperstekt bacon över.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift