Söndag och vad passar bättre än en rätt där allt tillagas tillsammans i ugnen, minsta möjliga arbete men inget avkall på smaken. Här använda jag även morötter och polkabetor istället för bara potatis då det fanns hemma, som liten extra bonus ugnsstekta jag blomkålsbuketter att ha till. Receptet jag utgick från kommer från organisationen Svenskt kött, en organisation som har i uppdrag att få oss svenska att välja svenskt kött både när vi handlar i butikerna och äter på restaurang. Jag själv köper enbart svenskt råvaror och jag köper gärna från lokala odlare när det gäller grönsaker och rotfrukter.

1 ½ kg fläskkarré
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 dl färska örter
600 gram små potatisar
2 morötter
2 rödlökar
3 dl ofiltrerad äppeljuice eller äppelmust

2 dl grädde
1 msk citronsaft, färskpressad

Värm ugnen till 150°, torka köttet med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna, stek köttet runt om tills det fått fin färg och lägg över i en ugnssäker form. Skala vitlöken, finhacka den och örterna och blanda samman med salt, peppar och citronskal i en liten skål. Gnid in köttet med hälften av blandningen. Skala potatis och morötter och dela de i lagom stora bitar, klyfta löken och grönsakerna lök runt köttet i formen. Häll på äppeljuicen på grönsakerna, ställ in formen med steken i ugnen och tillaga 1 − 1 ½ timme. Köttet ska ha en innertemperatur på 65°. 

Ta ut formen ur ugnen, lyft ur köttet och låt det vila i smörpapper 10–15 minuter innan du skär upp det i skivor. Lyft ur grönsakerna, lägg på en plåt och rosta i ytterligare 5 minuter i ugnen med grillen. 

Sila av vätskan från formen och koka ner tills du har cirka 1 ½ dl kvar. Tillsätt grädde och låt såsen koka upp. Smaka av och justera kryddningen med citron, salt och peppar.  

Servering: Strö resten av kryddblandningen över köttet. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen.