Jag har som tradition att baka en dekoration till midsommardukningen, det har varit allt från frallor bakade som en midsommarstång till färgad krans i maräng. I år ville jag testat att göra ett skådebröd som dessutom går att äta. Jag tog hjälp av barnen med att dekorera brödet så de med kan känna sig delaktiga i våra traditioner. Receptet hittade jag på Fredriks fika, brödet blev väldigt gott till maten och barnen gillade att få leka med degen och göra dekorationer. Receptet var på varm degvätska, jag valde att använda kall degvätska istället med lite längre första jäsning.

25 gram jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl

1 ägg
Sesamfrön
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna på bunken.
Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°, häll upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda den och dela i två delar. Kavla ut ena delen i valfri form som är 0,5 cm tjock. Lägg på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel.
Med den andra halvan gör du dekorationer och lägger på brödet. Då det tar lite tid att dekorera så behöver inte brödet jäsa en andra gång. Pensla hela brödet med uppvispat ägg och strö eventuellt på vallmofrön och sesamfrön om du vill.

Baka mitt i ugnen 18-20 minuter tills brödet har fått en fin färg.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift