I julklapp fick jag en brödform i gjutjärn av min fru och jag har länge funderat på recept som borde fungera i den. Den är på 1 ½ liter så det är ju en lite mindre form att baka i, de recepten jag har här på bloggen är oftast för 2 litersformar. I förpackningen fanns det en broschyr med 4 olika recept från tillverkaren (Claus Holm) och där fanns ett enkelt bröd i samlingen. Brödet skulle baka med olivolja och honung, perfekt då jag försöker minska ner socker och fett i matlagning och bakning. Resultatet blev en väldigt fin limpa som kommer att fungera perfekt till frukost imorgon innan dagens bestyr tar fart.

1 ½ liter vatten
15 gram jäst
1-2 msk salt
1 msk honung
2 msk olivolja
Mjöl (jag använde vetemjöl special)

Blanda vatten och jäst, rör om tills jästen löst sig helt. Blanda i olivolja, honung, salt och vetemjöl (lite i taget) tills du får en lätt men elastisk deg (jag hade i 11 ½ dl mjöl). Knåda degen i 10-15 minuter för att få fina glutentrådar, under tiden som maskinen knådar degen smörjer du in formen med olivolja. Häll upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den lite för hand och platta ut den till en rektangel. Här kan man göra två olika varianter:
1: Du rullar ihop rektangeln till en rulle, viker in ändarna lite och placerar den sedan i formen
2: Vik rektangel som ett kuvert och rulla sedan ihop degen till en rulle som placeras i formen

Låt degen jäsa i 25 minuter i formen, sätt samtidigt ugnen på 185-195°. Efter 25 minuter trycker du ner kanterna lite på degen och strör över salt och rosmarin (valfritt), låt degen sedan jäsa i ytterligare 10 minuter.

Gräddas mitt i ugnen i 30-40 minuter, prova dig fram och kolla med termometer att innertemperaturen är bra (96-98°). Låt brödet svalna något i formen innan den hälls upp och får svalna ordentligt på ett galler.

image_pdfSpara som pdfimage_printUtskrift