Ibland får man göra det lätt för sig även på midsommar som det är idag, nypotatis med grillad fläskfilé och bearnaisesås blev väldigt lyckat och uppskattat av hela familjen. När man väl lärt sig hur man tillagar fläskfilé och även annat kött på grillen är det en oslagbar rätt att äta speciellt på sommaren. Med lite förberedelse och planering blir köttet perfekt tillagat och väldigt saftigt och smakrikt. Det man kan tänka på är att den svenska fläskfilén är mycket bättre att använda än de som kommer från andra länder, både för att gynna våra lokala odlare men även för att svenskt kött inte innehåller massa tillsatser som kan förekomma från andra länder. Grilltekniken har jag lärt mig från att se andra grilla och se hur de gör i olika matlagningsprogram, marinaden kommer från Coop.

Fläskfilé

Marinad
2 msk olja
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk rosmarin
1 ½ msk japansk soja
1 tsk svartpeppar

Börja med marinaden, pressa vitlöken och finhacka rosmarinen, blanda alla ingredienserna och häll de i en plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen, marinera i minst 2 timmar, jag brukar marinera över natten i kylskåpet för att sedan lägga fram köttet någon timme innan det ska grillas fortfarande i påsen med marinad och låta allt komma upp i rumstemperatur.

Tänd grillen och se till att du får två zoner i grillen, en zon där briketterna ligger där värmen blir hög och en zon utan briketter för att tillaga fläskfilén färdigt. När värmen har blivit ordentlig grillas fläskfilén minuter per sida i den varma zonen för att få en bra grillyta. När fläskfilén är stekt runt om placeras den i den andra zonen för att tillagas färdigt. Riktlinjen för en hel fläskfilé är cirka 30 minuter total grilltid, det viktigaste är att kolla innertemperaturen som ska vara 65-70°

Låt köttet vila 10-15 minuter innan servering, gärna under bakplåtspapper så köttsaften inte sipprar ut för mycket. Skär upp fläskfilén i lagom tjocka bitar och servera med valfritt tillbehör.